Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Koliko denarja so slovenski misijonarji ponesli k pomoči potrebnim

Peter Opeka

STANE KERIN | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 16/01/18

Začelo se je s 50 župnijami in nekaj več kot 17 tisoč evri

O kolednikih in koledovanju smo podrobneje že pisali. Malo manj pa je znano, kaj se zgodi, ko se trikraljevsko koledovanje konča.

Podpora projektom slovenskih misijonarjev

Od leta 1994 se s pomočjo Misijonskega središča Slovenije obuja star običaj koledovanja, ki pa so mu, drugače kot v preteklosti, dodali pomen solidarnosti. Akcija traja od božiča do praznika Svetih treh kraljev, 6. januarja.

Otroci in mladi, ponekod pa tudi starejši, kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Z zbranimi sredstvi pa vsako leto podprejo več projektov slovenskih misijonarjev.


COW

Preberite še:
Ste vedeli, da vatikanske zidove belijo s kravjim mlekom?


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Za kakšne zneske gre in komu vse so s pomočjo trikraljevske akcije do zdaj že pomagali?

Video o sadovih kolednikov si lahko ogledate spodaj.

Trikraljevska akcija – pogled v zgodovino

Iz evidence smo izbrali nekaj najbolj zanimivih podatkov letnih nabirk darov.

1. Prvo leto

Pod geslom Gradimo lepši svet so v prvi Trikraljevski akciji (šolsko leto 1994/95) zbirali denar za Projekt za AIDS – Zambija in projekt poklicne šole – Zaire.

Sodelovalo je 50 župnij, denar pa sta v prave roke prenesla misijonarja Jože Šomen in Jože Grošelj. Zbranih je bilo 4.217.913 takratnih tolarjev, kar je okoli 17.600 evrov. Po tem je bila akcija vse uspešnejša.

2. Rekordno leto

V trikraljevski akciji je bilo največ sredstev zbranih v šolskem letu 2013/14. Sodelovalo je 340 župnij, z nekaj več kot 362 tisoč zbranimi evri pa smo pomagali slovenskim misijonarjem po vsem svetu. Sredstva so bila namenjena predvsem za gradnjo šol in vrtcev ter za opremo.

Madagaskar, Kambodža, Senegal, Kanada, Malavi, Brazilija, Izrael, Ruanda, Salomonovi otoki in Albanija so dežele, do katerih je segla pomoč iz Slovenije.

3. Rast

Do šolskega leta 2005/06 se je zbiralo sredstva za en posamezni projekt. Po tem letu pa so zadeve postale nekoliko bolj obsežne. Več je bilo misijonarjev in tudi projektov. Na srečo se je vsako leto nabralo več denarja, akciji pa se je priključilo tudi več župnij.

Od leta 2011/12 višina zbranih sredstev vselej presega 300 tisoč evrov.

4. Zadnje leto

V letu 2016/17 so z akcijo podprli 16 misijonskih projektov v devetih državah tretjega sveta, prispevek znaša 334.932 evrov.

5. Madagaskar

Z zbranimi sredstvi smo do zdaj največkrat pomagali otoški državi Madagaskar. Pri uresničevanju tamkajšnjih projektov smo pomagali kar 17-krat.
Preberite še:
Preden zvečer kar padete v posteljo, naredite teh 5 korakov


CIRIL METOD

Preberite še:
Revolucionarna misijonarja, ki sta pokristjanjevala Slovane
Preberite še:
Ljudje, ki so v letu 2017 dali svoje življenje za druge

Tags:
dobrodelnostmisijonar
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.