Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ljudje, ki so v letu 2017 dali svoje življenje za druge

Testigos de la caridad

Rostros contemporáneos del Evangelio

Barbara Oprčkal - Jesús Colina - objavljeno 07/01/18

Kdo je mati Terezija današnjega časa? Kdo vse so priče dobrodelnosti in brezpogojne ljubezni do tistih, ki so v največji stiski?

V letu 2017 in tudi v zadnjih dveh tisočletjih so številni kristjani dali svoje življenje za druge. Nekateri dobesedno, drugi pa so se posvetili širjenju Božje ljubezni s svojim nesebičnim dajanjem tistim, ki so tega najbolj potrebni.
Preberite še:
Slovenci, ki so v letu 2017 ime Slovenije ponesli v svet


Slovenia people

Preberite še:
“Zlasti voditelji morajo spoznati, da ni rešitve brez kreposti”


Science

Preberite še:
Izumi, odkritja in dosežki leta 2017, ki bodo marsikaj spremenili

Predstavljamo šest velikih humanitarcev, ki so živeli ali še vedno živijo Jezusove besede: “Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje.” (Jn 15:13)

1 Ignacio_echeverria

1. Ignacio Echeverría, junak ob napadih v Londonu

Svet se ga bo spominjal kot junaka na rolki, ki se je pogumno spopadel s teroristi ob napadu v Londonu 3. junija 2017. Ignacio Ecchevaría, 39-letni bančnik in goreč katolik ni razmišljal o tem, kako bi pobegnil na svojem kolesu.

Soočil se je z napadalci, jih napadel z rolko in tako rešil številna življenja ljudi, ki jim je uspelo pobegniti. Nato sta ga smrtno ranila dva terorista,  zabodla sta ga v hrbet. Nekateri ljudje so zato Cerkvi že predlagali, da bi preverili, kako je z možnostjo, da bi Ignacio postal blažen.

3 Sister Sudha Varghese

2. Sudha Varghese, osvoboditeljica “nedotakljivih”

S svojim delom je pripomogla k reševanju problematike skupine ljudi, imenovane musher, tudi nedotakljivi. Predvsem je pomagala ženskam, ki so jih spolno zlorabljali.

V Indiji je znana kot Nari Gunjan ali “glas žensk”. Gre za sestro Sudho Varghese. Pred njenim prihodom v Indijo je omenjena skupina ljudi živela na ulici. Da so preživeli, so jedli podgane. Svoje lastnine niso imeli, čistili so kopalnice in delali v žganjarnah. Njihove žene in otroke so spolno zlorabljali višji sloji, priložnosti, da bi se šolali, niso imeli. Deklice so pogosto omožili že pri 10 letih.

Ta grozljivi krog je uspelo Sudhi pretrgati. Ustanovila je več centrov, v katerih so pomagali številnim ženskam in deklicam.

4 Marta Mya Thwe

3. Marta Mya Thwe, “mati Terezija iz Burme”

Sestra Marta Mya Thwe, ki ji pravijo tudi mati Terezija iz Burme oziroma Mjanmara, je svoje življenje posvetila žrtvam aidsa v svoji državi.

Leta 2002 je ustanovila center Ogledalo dobrodelnosti, ki žrtvam aidsa ponuja prenočišče, hrano, zdravila, izobrazbo, posebno skrb pa namenja tudi sirotam. Podobni centri se zdaj širijo po državi, ljudje, ki imajo aids, pa niso več nedotakljivi, ampak ljudje z dostojanstvom, ki imajo prihodnost.

6 Christopher Hartley

4. Christopher Hartley, voda Etiopije

Oče Christopher Hartley, po rodu Anglež, je imel priložnost več let delati z materjo Terezijo iz Kalkute. Desetletja se je boril za zdravje, dolgo življenje in dostojanstvo več tisoč ljudi, večinoma muslimanov, v državah, kjer še niso videli misijonarja kristjana.

Na ta božič je sprožil pojekt, ki bo pomagal ljudem v mestu v Etiopiji rešiti dolgoročno težavo. Pomagal bo namreč, da bodo ljudje prišli do sistema za filtriranje vode, tako pa bo lahko ta dostopna vsem.

Duhovnik, ki bo zaslužen za to, da bo drugi največji narod v Afriki prišel do pitne vode, pravi, da v svojem srcu vsak dan sliši Jezusove besede apostolom: “Dajte jim vi jesti.” In Gospodove besede: “Bil sem žejen in si mi dal piti.”

8) Rosemary Nyirumbe

5. Rosemary Nyirumbe, prihodnost za otroke vojake v Ugandi

Medij CNN ji je nadel vzdevek junakinja leta, saj je poskrbela, da so številna dekleta v Ugandi, ki so bila žrtve zlorab Gospodove uporniške vojske (LRA), dobila možnost za lepšo prihodnost. Vojska, ki je hkrati ena od najnevarnejših terorističnih skupin na svetu, je namreč nekatera dekleta zasužnjila.

Po pripovedovanju prič naj bi nekatera izmed njih celo prisilili, da so pobila svoje družinske člane. Zdelo se je, da so njihova življenja uničena za vedno.

A sestra Rosemary je za njih odprla vrata svojega samostana, kmalu pa so prišle tudi druge ženske in potrkale na njena vrata. Nekatere so bile noseče po tem, ko so jih posilili, druge so bile prisiljene v vojaško delo in so želele zbežati pred to grozo.

Poleg zavetišča jim je sestra ponudila tudi veliko ljubezni in jih učila kuhanja in šivanja. Tako jim je omogočila, da so začele novo življenje.

WEB3 PEDRO OPEKA MADAGASCAR CHILDREN STANE KERIN DRUŽINA
STANE KERIN | DRUŽINA

6. Peter Opeka, misijonar na Madagaskarju

Ko govorimo o velikih humanitarcih, seveda ne smemo izpustiti našega Petra Opeke, misijonarja, ki je svoje življenje posvetil najrevnejšim prebivalcem na Madagaskarju.

Rodil se je v Argentini slovenskim staršem, nato pa leta 1976 je odšel na Madagaskar, kjer živi in deluje še danes.

Njegovemu humanitarnemu delu ni videti konca. Približal se je ljudem, ki živijo na smetiščih glavnega mesta Antananarivo. Posebno skrb namenja otrokom. Skupaj z domačini je začel graditi stanovanja, vasi, šole, športne dvorane in cerkve. V programe za izhod iz revščine, ki jih je razvil, je bilo doslej vključenih približno 100 tisoč najrevnejših.
Preberite še:
Poglejte, kako so se božiča veselili Peter Opeka in njegovi Malgaši

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.

Tags:
dobrodelnostPeter Opeka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.