Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Konkretni nasveti, kako v težkih trenutkih obdržati mirno kri

Couple Arguing

Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 02/01/18

Naučite se nadzorovati svojo impulzivnost in se vedite bolj razumsko

Impulzivna oseba je tista, ki se odziva pretežno po svojih čustvih, ne dopusti prostora razumu in ne misli na posledice svojih dejanj.

Impulzivnost je osebnostna lastnost in je zato navzoča v človekovem vsakdanjem vedenju. Ta se odzove na zunanje dražljaje hitro in nesorazmerno glede na vzrok, ne da bi bil sposoben pred tem razmisliti. Oseba je nagnjena k temu, da deluje po trenutnem vzgibu – to pa je vedenje z malo ali nič razmišljanja, predvidevanja ali upoštevanja posledic. Impulzivno vedenje je običajno neprimerno, kočljivo in ima nezaželene posledice.

Če boste upoštevali te konkretne nasvete, boste svojo impulzivnost lahko nadzorovali.

1. Prevzemite odgovornost: prvi korak je zavedanje, da morate svojo impulzivnost nadzorovati. Ozavestiti trenutke impulzivnosti je ključen korak, da lahko delujete preudarno, ko se zgodijo.

2. Odkrijte dražljaje, ki vas vodijo v impulzivnost: pomaga, če v zvezek zapisujete kratke opise trenutkov, ki so vas čez dan čezmerno razjezili, in ob tem vzroke zanje.

3. Vadite se v nadzorovanju svojega notranjega “vulkana”, preden izbruhne: to pomeni, da ste zmožni prepoznati impulzivno vedenje in ga zadržati, preden se razbesni.

4. Vzemite si nekaj časa, preden se odzovete: navadite se počakati nekaj sekund, preden se odzovete ali delujete. Glavni cilj je uporabiti ta čas za to, da se aktivira naša razumska plat, ki je zadolžena za nadzorovanje impulzivnosti.

5. Razvijajte alternativno vedenje in mišljenje: impulzivni odzivi izzovejo določeno vrsto vedenja. Če vam uspe razvijati vrsto alternativnega vedenja, bo vsakokrat, ko se bo začela zbujati impulzivnost, bolj verjetno, da se ne pojavi. Vsaj ne v hujši obliki. Cilj je, da razvijete niz ključnih idej, ki vam bodo omogočale usmeriti življenje na bolj razumski način.

6. Usmerjajte svojo energijo in se naučite sproščanja: ena od značilnosti impulzivnosti je, da pripravi naš organizem in ga spravi v pogon, da takoj odgovori na drugačne razmere. Da bi bili manj nagnjeni k impulzivnosti, se poskušajte večkrat sprostiti. Fizična aktivnost pomaga, da razelektrite energijo in negativno napetost.

In vendar: vsa impulzivnost ni negativna

Naj spomnimo, da je impulzivno vedenje tudi način obrambe, ki omogoča, da ne izgubljamo časa za premišljevanje, ko je v primeru resnične nevarnosti potreben hiter odgovor. Hitri impulzivni odzivi so potrebni, dobri in dobrodošli, ko se, na primer, izognemo prometni nesreči, ki bi jo lahko zakrivil nepozoren voznik, ki se nenadoma znajde ob nas.

Skrivnost je v ravnovesju, ki pride, ko nam uspe dobro obvladovati stres. Potrebne je veliko vaje, da znamo uravnavati vse frustracije in nasprotja vsak dan ter se naučimo ravnati na racionalen in strateški način. Vsak se lahko nauči spremeniti svoje vedenje, to delamo vse življenje. Zato zaupajte vase, saj je upravljanje impulzivnosti mogoče.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.