Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zdravilo proti tesnobi, za katero verjetno še niste slišali

WOMAN,DEPRESSED

Shutterstock

Sarah Johnson - objavljeno 09/12/17

In ne, to zdravilo ni molitev

Fulton Sheen (1895–1979) je bil ameriški nadškof, ki je med tamkajšnjimi katoličani slovel po svojih pridigah, predvsem pa po delu za televizijo in radio. Leta 2002 se je odprl postopek za njegovo kanonizacijo. Junija 2012 je papež Benedikt XVI. potrdil odlok Kongregacije za zadeve svetnikov, ki nadškofu Sheenu priznava junaške kreposti.


PRIEST

Preberite še:
Bi si upali duhovniku priznati, da ste med pridigo zadremali?

Na svetovnem spletu tudi danes lahko najdemo spodbudne nagovore, ki jih je nadškof Sheen namenjal katoličanom svojega časa. Med drugim je govoril tudi o “tesnobi”. V televizijski oddaji z naslovom Življenje je vredno, da ga živimo slišimo nekaj zelo zanimivih misli.

Posnetek iz leta 1950 prikazuje trenutke naglice in hrupa v vsakdanjem življenju. Prizore spremlja glas

:

“Ljudje danes trpijo za eksistencialno tesnobo; ne vedo več, v čem je sploh smisel življenja.”

Čeprav naše stiske in težave izvirajo iz manj obsežnih vprašanj, kot je na primer skrb za družino, se nadškofov nasvet izkaže za zelo učinkovitega.


PRIEST

Preberite še:
Izčrpanemu duhovniku je Bog poslal neverjetno znamenje

Dela usmiljenja

Sheen ne predlaga, naj gremo k maši ali pa pokleknemo v molitvi, ampak naj opravljamo dela usmiljenja – oblačimo gole, nasičujemo lačne, skrbimo za bolne in uboge. “Če smisla življenja ne najdete z razumom, ga boste našli z delom, pojasnjuje nadškof.

V družini hitro najdemo dela usmiljenja, ki jih je treba opraviti – na primer obleči in nahraniti našega malčka ali pa obiskati bolno babico. To pravzaprav počnemo ves čas, toda naj nam nasvet nadškofa Sheena pomaga, da bomo v malčku in bolni babici prepoznali Jezusa. Tudi najmanjše delo, ki ga opravimo z ljubeznijo, je delo za boljši svet.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duhovnik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.