Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bi si upali duhovniku priznati, da ste med pridigo zadremali?

PRIEST

ANTOINE MEKARY | ALETEIA

Bena Briški - objavljeno 03/12/17

Stereotipi o duhovnikih in njihovem poklicu

Duhovništvo je precej neobičajen poklic. Pomeni odločitev za to, da boš na poseben način vse življenje na razpolago drugim. Tudi tako, da se odpoveš zakonskemu življenju in družini, prostim nedeljam in osemurnim delovnikom.

In ker je z ljudmi veliko dela, tudi kritik in očitkov ne manjka. Tukaj je nekaj značilnih izjav, ki jih poslušajo duhovniki.

1. “Torej … Vas nobena ni marala?”

Kako naj bi duhovnik odgovoril na tako vprašanje? Nihče ga ni prisilil, da je postal duhovnik zato, ker ni našel dekleta, s katerim bi se poročil. Marsikdo je bil pred odločitvijo za duhovništvo v resni zvezi, v kateri je spoznal, da je njegovo poslanstvo v posvečenem, ne v družinskem življenju.

2. “Med vašo pridigo sem malo zakinkal.”

Tudi če je res, je ta podatek iz spoštovanja morda bolje zadržati zase.

3. “Mogoče veste, ali je punca, ki je bila pred mano v vrsti za spoved, samska?”

Če ste opravili dobro spoved in ob tem imeli še čas gledati naokoli, je lahko tudi to vprašanje na mestu. Duhovnik se bo zagotovo veselil vsakega novega prijateljstva ali zakona. Vseeno pa najprej poskrbite za pristen in čist odnos s svojim Stvarnikom. Tako boste lahko živeli bolj veselo in polno, zato boste dobrim dekletom bolj všeč.

4. “Zagotovo je luštno delati samo ob nedeljah.”

Verjetno veste, da duhovnik svoje službe ne opravlja samo ob nedeljah. Poleg vsakodnevne maše ima krste, poroke, pogrebe, poučuje verouk, obiskuje bolnike, spoveduje, pripravlja pridige, duhovno spremlja posameznike in skupine ter je vedno na voljo, če ga kdo potrebuje za pogovor.

Eni imajo dela več, drugi manj, odvisno od župnije, kjer službujejo, ali od reda, ki mu pripadajo. Sicer pa, če imate pravico do prostega časa vi, zakaj ga ne bi smel imeti tudi duhovnik?

5. “Pri maši ste izpustili ta in ta del.”

Duhovnik pri maši bere iz misala, a tudi to ni zagotovilo, da se kdaj pri branju ne zmoti. Ne bodite na preži za vsako besedico, ki se mu morda izmuzne, raje se poskusite umiriti in vzpostaviti pogovor z Gospodom.

6. “Danes ste pa s pridigo usekali čisto mimo.”

Tudi to se zgodi. Včasih se na papirju v času priprave kaj lahko zdi odlično, ko pa zadevo spravimo v prakso, ustrelimo popolnoma mimo. Vsem se nam je to že kdaj zgodilo v naših službah, duhovnik ni pri tem nobena izjema. Če res želite izraziti svoje mnenje, to storite na konstruktiven in spoštljiv način, ki mu bo lahko v pomoč v prihodnje.

7. “Naš prejšnji župnik je delal drugače.”

Ljudje smo različni in nov župnik s seboj zagotovo prinese nove navade. Spremembe so del življenja in prej ko jih sprejmemo, lažje se bo navaditi na novega župnika in mu pomagati pri sooblikovanju življenja v župniji.

Večina duhovnikov se zna ob takih izjavah nasmejati, saj se zavedajo, da o njihovem poklicu kroži marsikatera nejasnost in zmota. Vseeno pa je dobro biti previden, saj je od smisla za humor vsakega posameznika odvisno, ali jih bo sprejel kot dobro šalo ali pa kot kritiko svojega dela.

Povzeto in prirejeno po ameriškem katoliškem portalu epicPew.

Tags:
duhovnikpoklicspoved
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.