Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Tudi vam med mašo po glavi hodi milijon stvari?

MAN PRAYING

LIGHTPOET | SHUTTERSTOCK

Izognite se temu, da k maši pridete zadnjo minuto.

Joshan Rodrigues - objavljeno 26/11/17

Greste k maši s polno glavo skrbi, potem pa odplavate, ker je pridiga dolgočasna? Najraje sedete v zadnjo vrsto, da vas vaške opravljivke niti ne opazijo? Kaj storiti?

Za nezbranost ni nujno kriv “vedno enak” obred ali “dolgočasna” pridiga. Morda vam bo pomagalo tole:

1. Pravočasno pridite v cerkev

Če v cerkev pridete najmanj deset minut pred začetkom maše, bodo stvari precej drugačne. Imeli boste čas, da se “odklopite” od hitrega življenjskega ritma, iz katerega ste prihiteli v svetišče. Če imate vse svoje obveznosti ves čas v glavi, se gotovo ne morete zbrati, v mislih boste odtavali in boste občutno manj “pri stvari”.

Čas pred mašo izkoristite za to, da pokleknete pred Bogom in se z Njim iz srca pogovorite. Povejte Mu o svojem veselju, izzivih in težavah, s katerimi se soočate. Izročite Mu jih, naj se še posebej med mašo z njimi ukvarja On.




Preberite še:
Ko grešniki postanejo lešniki, hozana pa Suzana

2. Mati Cerkev hoče prav tebe

Zlasti mladi se čutijo bolj povezani z evharistijo, če imajo pri maši kakšno zadolžitev. Na voljo je veliko možnosti: petje na koru, branje beril, zbiranje prostovoljnih darov, ministriranje ali pa krašenje cerkve. Če se vključite v eno izmed teh skupin, se bo vaša pozornost usmerila na dogajanje v cerkvi, bolj boste pozorni in osebno vpleteni.

Pripadnost kateri izmed naštetih skupin ima številne pozitivne učinke tako na vaše osebno kot tudi družabno življenje.

WOMAN LOOKING UP
Pathdoc | Shutterstock.com

3. Molite “v poslovnem razredu”

Zakaj si vsakdo želi sedeža v prvi vrsti, kadar gre na koncert ali ogled športne tekme, v cerkvi pa si mnogi ljudje izberejo zadnjo vrsto? Ne ozirajte se po prostih sedežih v zadnjem kotu cerkve, še posebej če je spredaj dovolj prostora.

Pravijo, da so prve klopi deležne večje milosti! No, šalo na stran, ampak sedenje v prednjih klopeh vam bo pomagalo, da se boste izognili najrazličnejšim motnjam.


PRIEST

Preberite še:
Bi si upali duhovniku priznati, da ste med pridigo zadremali?




Preberite še:
To je skrivnostni meniški red

4. Pridite na plano vsi, ki prepevate pod prho

V roke vzemite pesmarico in se pridružite petju. Poskušajte razumeti besede, ki jih v pesmi izgovarjate. Ne skrbite, če niste ravno nadarjeni za petje, večina ljudi ni. Tisti, ki so, običajno prepevajo v cerkvenem zboru. Ali si predstavljate, kako bi vam bilo dolgčas, če bi šli na koncert in ne bi poznali ene same pesmi? Točno tako! Sodelovanje v dogajanju, četudi sprva brez večjih rezultatov, vas bo pripeljalo daleč. Ne pričakujte pa takojšnjih rezultatov.

5. Vaja v tvitanju

“Pridige so tako dolgočasne!” Kako pogosto to slišimo! Drži, včasih duhovnika res malce zanese, toda pridige so lahko tudi zanimive, če jim resnično prisluhnete. Če se dolgočasite tudi med predavanji, gledanjem večernih poročil ali prebiranjem objav na Facebooku, se vprašajte, ali ni morda težava v vas samih.

Zastavite si izziv: prisluhnite pridigi in poskušajte povzeti njeno bistvo v 280 znakih ali pa še manj. Potem, po maši, lahko povzetek pridige dejansko objavite na Twitterju ali Facebooku. Veliko težje je, kot si morda predstavljate.

CHURCH
SEANBEAR | SHUTTERSTOCK

6. 167 proti 1

Ne pozabite, da je evharistija zahvaljevanje, in če greste v cerkev le ob nedeljah, potem Bogu svojo polno pozornost namenjate le eno uro, morda še manj. Preostalih 167 ur v tednu vam Bog podarja in vam ni prav nič v napoto. Vprašajte se, koliko dobrega ste že prejeli od Gospoda. Ali se ne spodobi in je pravično, da vsaj eno uro na teden slavimo svojega Stvarnika, ki nam daje življenje?

7. Popolna 7 – Marija

Sklepna beseda pripada Mariji, Kraljici nebes in zemlje in naši Materi. Med mašo se priporočite Mariji za njeno priprošnjo. Ona najbolj ve, kaj je bistveno. Molite in jo prosite, naj vas vodi k temu. Vedno je bila ob strani Gospodu in vedno ob strani stoji tudi nam. Nobeno človeško bitje nas ne razume bolje od Marije.

Teh sedem nasvetov lahko služi kot orodje, ki odpira pot do lepote evharistije. Kot vse druge dejavnosti tudi ta zahteva svoj čas. Ne pričakujte, da boste že prvo nedeljo kot prerojeni. Vsi dobri okusi se razvijejo s časom in potrpljenjem. Ne morete že kar prvi dan ustvarjati veličastne glasbe. Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


KOZMA AHAČIČ

Preberite še:
Kozma Ahačič – jezikoslovec, ki je premagal Gorana Dragića in Ilko Štuhec


PANIC

Preberite še:
Sedem glavnih grehov – kateri so?


MAN WATCH

Preberite še:
Zakaj zamujamo?

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.