Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

V muzej po nova znanja: kaligrafska delavnica, izdelava družinskega drevesa in še veliko zanimivega

Mestni muzej Ljubljana

Andrej Peunik

Študijska skupina Mestni muzej Ljubljana in Ljubljančani letos obravnava temo "Kako smo se oblačili".

MGML | 03/10/23
Mestni muzej Ljubljana vstopa v jesen v različnih barvah. Z večmesečnimi srečanji začenja študijska skupina, aktualna je kaligrafska delavnica in učenje izdelave družinskega drevesa

Že več kot 20 let se vsako jesen s tedenskimi srečanji začne študijska skupina, v kateri udeleženci spoznavajo Muzej in galerije mesta Ljubljane, zbirajo različno zgodovinsko gradivo, ki ga v muzeju lahko uporabijo v priložnostnih razstavah.

Tema letošnjih srečevanj bo Kako smo se oblačili.V muzeju za leto 2024 pripravljajo razstavo o oblačilni kulturi Ljubljančanov skozi zgodovino.

Na srečanjih spodbujene in prebujene spomine udeleženci zapišejo, na podlagi česar ob koncu cikla srečevanj nastane tovrstna zbirka. Med udeleženci se spletejo tudi prijateljske vezi, ki jih je najlažje skleniti ob kavici v muzejski kavarni. Program traja od 5. oktobra 2023 do 30. maja 2024, vsak četrtek med 11:15 in 12:15.

Mestni muzej Ljubljana
Veselimo se vaše družbe in zanimivih pogovorov.

Kaligrafske delavnice

V kaligrafskih delavnicah, ki jih vodi Katarina Rojc, lahko oblikujete svojo pisavo po navdihu pisav iz zgodovine. Delavnica bo obogatila vaš sodobni izraz v tovrstnem izražanju, ki ima kot ena od oblik komunikacije zelo osebno noto in danes skoraj izumira. Lahko se udeležite enkratne delavnice (za izkušnjo) ali serije štirih, ki bodo potekale ob novembrskih sobotah. Na delavnicah boste pridobili veliko mero spretnosti in znanja.

calligraphy
Na delavnicah se učimo različnih tehnik pisanja.

Izdelava družinskega drevesa

Si želite izdelati svoje družinsko drevo, a s tem še nimate nobene izkušnje? Na dveh delavnicah boste izvedeli, kako začeti z njegovo izdelavo, kje najdete informacije o svojih prednikih, na katere institucije se lahko obrnete za podatke, in pridobili boste še mnogo drugih koristnih napotkov. Na delavnici se uporablja gradivo Nadškofijskega arhiva Ljubljana.

Ogledali si boste tudi pisavo – gotico, v kateri so zapisani starejši podatki in pomembni dokumenti. Preizkusili boste tudi brezplačni program, v katerega lahko vnesete manjše število prednikov in z njegovo pomočjo svoje družinsko drevo vizualizirate. Za tiste, ki boste podatke vnesli v program in družinsko drevo dostavili v PDF-formatu, bo izdelan tudi brezplačen odtis.

Family tree
Izdelava družinskega drevesa je koristna za vašo družino.

Delavnici bosta na sporedu v soboto 11. in v soboto 18. novembra od 10:00 do 14:00 v Mestnem muzeju Ljubljana.

Si želite še več?

Programi za odrasle potekajo vse leto. Če vam je všeč dogajanje v MGML, ga lahko spremljate na spletni strani www.mgml.si ali pa se naročite na e-obveščanje o aktualnem dogajanju.

Za več informacij in prijave v študijsko skupino in na delavnici pišite na e-naslov: prijava@mgml.si ali pokličite na: 01/24-12-506 od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro.