Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

Geopark Idrija: raziskovanje za vso družino

Geopark Idrija

Bojan Tavčar

Dinozavrica Zjalca v Centru za obiskovalce

Geopark Idrija | 26/09/23
Geopark Idrija je s paleto pohodništva, kolesarjenja in možnostjo raziskovanja bogate geološke dediščine in zgodovine rudarjenja izstopajoča ponudba Občine Idrija

V Idriji je kot prvi rudniški zdravnik deloval tudi evropsko pomemben vsestranski naravoslovec J. A. Scopoli. V letošnjem letu obeležujemo 300. obletnico njegovega rojstva.

Center za obiskovalce Geoparka Idrija

Geopark Idrija predstavlja stičišče Dinaridov in Alp, kar je botrovalo nastanku izjemno pestrega in razčlenjenega površja z globokimi soteskami, nad katerimi se raztezajo visoke kraške planote s prostranimi razglednimi vrhovi.

Center za obiskovalce vas skozi interaktivno razstavo “Zapisano v kamninah” s pomočjo maket, modelov, zanimivih eksponatov, animacij in videopredstavitev popelje v geološko zgodovino in procese, ki soustvarjajo našo zemljo. Spoznali boste planet, kamnine, fosile, živalstvo in rastlinstvo geoparka, kraški svet ter kulturne značilnosti Idrije in slikovitega idrijskega podeželja.

Geopark Idrija
Voden ogled po razstavi Zapisano v kamninah

23 tematskih pohodnih in kolesarskih poti

Idrija in njena okolica ponujata številne možnosti za aktivnosti na prostem. Na voljo je kar 23 tematskih pohodnih in kolesarskih poti različnih težavnosti, ki vodijo mimo naravnih in kulturnih znamenitosti. Lokalni ponudniki na podeželju vas bodo razvajali s pristnimi lokalnimi dobrotami s certifikatom odličnosti Idrija izbrano. Ne pozabite poskusiti Idrijskih žlikrofov, kulinarične posebnosti iz testa in z nadevom iz krompirja, slanine ali ocvirkov in dišavnic, ki teknejo z različnimi omakami.

Območje Geoparka Idrija prečijo tudi: 184 kilometrov dolga Idrijsko-Cerkljanska planinska pot, ki poteka po razgibanem svetu od Porezna do Javornika, Slovenska planinska pot ter rdeča pot Vie Alpine.

Kanomlja
Pogled na Kanomljo – dolino Idrijskega preloma

Gorski vrhovi z višino do 1240 metrov vas bodo nagradili s panoramskimi razgledi, ki sežejo od Jadranskega morja prek italijanskih Dolomitov, Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp vse do Ljubljanske kotline ter postojnskih Javornikov.

Aplikacija TurfHunt

Naravne in kulturne znamenitosti Idrijskega lahko raziskujete tudi na moderen, zabaven in poučen način z aplikacijo TurfHunt. Aplikacija vas bo s pomočjo GPS-lociranja vodila od točke do točke, kjer boste reševali posamezne naloge in izzive ter raziskovali in odkrivali posebnosti Geoparka Idrija.

Waterfall Gačnik
Slap Gačnik na Vojskem, najvišje ležeči vasi na Primorskem

Mednarodni dan geopestrosti in J.A. Scopoli

V začetku oktobra obeležujemo Mednarodni dan geopestrosti, ki je posvečen ozaveščanju družbe o pomenu pestrosti geoloških, geomorfoloških in hidroloških oblik in procesov. 7. oktobra se lahko tako odpravite na organiziran pohod po Zavraški planoti, kjer si boste na poti do Idrije ogledali kulturne in naravne znamenitosti tega zanimivega, a obenem obiskovalcu skritega in nepoznanega območja.

Divje jezero
Skrivnostno Divje jezero v Krajinskem parku Zgornja Idrijca

V letošnjem letu praznujemo tudi 300. obletnico rojstva evropsko pomembnega vsestranskega naravoslovca J. A. Scopolija.V septembru se v organizaciji Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija pričenjajo vsakoletni Odsevi srebrnega časa – dogodki, posvečeni dediščini tega kemijskega elementa. Še prav posebej ste 4. oktobra vabljeni na dogodek Scopoli – naš prvi geolog in mineralog, kjer bodo predstavljene cinabaritne rude in minerali, ki jih je opisal Scopoli.