Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ashton Kutcher želel darovati svoje srce bolnemu bratu. “Imava vez, ki je ne morem razložiti”

Aktor Ashton Kutcher i jego brat Michael Kutcher

Adam Bettcher/Getty Images for Starkey Hearing Foundation/AFP

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 23/09/23

Ko je brat Ashtona Kutcherja potreboval presaditev srca, mu je hollywoodski zvezdnik želel darovati kar svojega

Ashton Kutcher je znan ameriški igralec, scenarist in producent. Med drugim je igral v filmih Učinek metulja in Dokler naju jackpot ne loči.

V zasebnem življenju pa je ljubeč človek, ki je pripravljen dati življenje za svojega brata.

Michael Kutcher se je rodil 7. februarja 1978, pet minut za Ashtonom. Kmalu so mu diagnosticirali cerebralno paralizo. Ko je imel 13 let, so zdravniki ugotovili, da ima povečano srce, do te mere, da bi potreboval presaditev.

Ashton, ki je vedno poskušal zaščititi svojega ljubljenega brata, ni mogel kar križem rok čakati na njegovo smrt. Zato se je prostovoljno javil kot darovalec organov, da bi Michaelu lahko daroval svoje srce.

View this post on Instagram

A post shared by Legends Inc. (@legends.inc)

Sčasoma so zdravniki našli drugega darovalca in opravili zapleteno operacijo.

“Nimam besed, s katerimi bi lahko izrazil svojo hvaležnost. Imava vez, ki je ne morem razložiti. Zares, zelo sva povezana. Je čast, občutek globokega spoštovanja in velike ljubezni do nekoga, ki bi žrtvoval svoje življenje zate,” pravi Michael Kutcher.

Premagovanje sramu

O bratovi bolezni in operaciji je Ashton v javnosti spregovoril nekaj let pozneje.

Michaelu to sprva ni bilo všeč. “Bil sem zelo jezen nanj. Spomnim se najinega pogovora. Nisem želel biti ‘obraz’ otroške cerebralne paralize. O tem nisem nikomur govoril,” pojasnjuje igralčev brat dvojček.

Vendar je kmalu spoznal, da se ne sme sramovati svoje bolezni in da lahko njegovo pričevanje motivira druge ljudi, ki se borijo s podobnimi težavami.

“Spoznal sem, da se moram znebiti dolgoletnega sramu in biti borec za druge ljudi,” pravi Michael.

Srečen mož, oče, govornik

Michael Kutcher je po uspešni presaditvi srca lahko dokončal študij. Je srečen mož in oče treh otrok. Dela kot motivacijski govorec. Prav tako pomaga otrokom s cerebralno paralizo in spodbuja ljudi k darovanju organov za presaditev. “Hvaležen sem, da lahko vsak dan vstanem iz postelje,” pravi.

Ljubiti drugega

“Moj brat se je rodil s cerebralno paralizo. To me je naučilo, da ljubezen ni stvar izbire in da se ljudje ne rodimo enaki. Vendar imamo enake možnosti, da nekoga ljubimo; tega me je naučil moj brat,” pravi zvezdnik.

Nedavno je Ashton spregovoril tudi o bolezni, ki je prizadela njega. Ameriški scenarist in producent se je boril z vaskulitisom, sistemsko avtoimuno boleznijo, ki povzroča vnetje žil in ob odsotnosti zdravljenja lahko vodi v smrt.

“Izgubil sem vid in sluh, pojavile so se mi težave z ravnotežjem. Potreboval sem eno leto, da sem se vrnil v formo,” razkriva igralec. Njegov primer je bil zelo težak in priznava, da mu je bolezen pomagala prevrednotiti življenje. “Ko se soočiš s smrtjo, takoj pomisliš na to, kako živiš,” pravi hollywoodski zvezdnik.

“Danes sem samo vesel, da sem živ,” dodaja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.