Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

Hiša Morostig vabi na doživetje med koliščarji

Morostig

Media Partner Agencija d.o.o, zanjo Sašo Švigelj

Hiša Morostig na Igu

Morostig – hiša narave in kolišč | 09/08/23
Občina Ig je letos spomladi za obiskovalce odprla Morostig – hišo narave in kolišč, ki obsega razstavo o biotski raznovrstnosti Ljubljanskega barja in življenju koliščarjev, tematsko pot in kolišče v naravni velikosti

Zgodba o raziskovanju Ljubljanskega barja in kolišč je dolga, a še zdaleč ne zaključena. Vrata v njena temeljna poglavja odpira Morostig, kjer ne sledite le potem drugih raziskovalcev, temveč na interaktivnih postajah utirate svoje.

Hiša

Vaše raziskovanje se bo začelo v Hiši Morostig, kjer je na interaktiven način predstavljena razstava o naravni pestrosti Ljubljanskega barja in dobi koliščarjev.

Devet tematskih enot razstave pred vas postavlja pomembne odlomke raziskovanj Ljubljanskega barja in kolišč. Med obiskom se boste seznanili s podrobnostmi koliščarskega obdobja in koliščarskih naselij okoli Alp, ki so vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine, ter z biotsko raznovrstnostjo samosvoje barjanske pokrajine, ki jo ohranjata tako uvrščenost v EU omrežje Natura 2000 kot status krajinskega parka.

Morostig-kolisce.jpg
Kolišče v naravni velikosti

Ostanke kolišč so sicer odkrili v večini alpskih držav. Njihova številčnost, bogastvo arheoloških najdb ter predvsem ohranjenost organskih ostankov kolov, hrane, oblek, orodja in drugih pripomočkov, so izjemnega pomena za razumevanje prvih stalno naseljenih poljedelcev in živinorejcev v tem delu Evrope.

Leta 2011 je Unesco prepoznal izjemno univerzalno vrednost teh arheoloških ostankov in 111 prazgodovinskih kolišč okoli Alp, med njimi tudi kolišča na Igu uvrstil na seznam svetovne dediščine.

Tematska pot

Tematska pot Morostig se vije po Ljubljanskem barju in sklene pri kolišču. Sprehod po njej bo navdihnil tiste obiskovalce, ki jih ob zgodovini območja in njegovih razgledih zanimajo še njegove botanične in zoološke posebnosti ter njegovi raznoliki življenjski prostori.

Zaradi izsuševalnih del, rezanja šote in določenih kmetijskih praks, ki vplivajo na sestavo tal in raven podzemne vode, žal izginja tudi samo barje. Visoka gladina podzemne vode ni pomembna le za preživetje rastlinskih in živalskih vrst, temveč tudi za ohranjanje vrste procesov, ki so ključni za zdravo življenjsko okolje. Zato Ljubljansko barje ni po naključju zavarovano kot krajinski park ter razglašeno za območje Natura 2000.

Morostig-pot.jpg
Tematska pot Morostig

Kolišče

Rekonstrukcija kolišča prinaša nešteto razburljivih zgodb. O koliščarjih, ki morda niso živeli kakor mi, a so naš vsakdan dodobra napovedali. Metalurgi, tkalci, lončarji, prijatelji, sodelavci, sovražniki, pa tudi ustvarjalci. Od kod so sploh prišli in zakaj so se naselili ravno tu? Kaj jim je naselitev omogočalo? Jih je tudi kaj ogrožalo? So kdaj kam potovali? Kaj so nabirali in kaj lovili? Bi nam to, kar so si pripravljali v loncih, sploh ugajalo? O vašem okusu v koliščarskem naselju Morostig ne moremo ugibati, razkrijemo pa vam lahko vse drugo.

Ogledi

Za individualne obiskovalce je Hiša na Igu v poletnem času odprta od četrtka do nedelje, med 8.30-13.00 in 15.30-19.00. Ogledi kolišča so možni le v spremstvu vodnika ob: 9.00, 10.00, 11.00, 16.00, 17.00 in 18.00. Zbor pred koliščem, predhodna najava ni potrebna.

Obisk Morostiga je za skupine (nad 15 oseb) na voljo po predhodni rezervaciji.

Več podrobnosti na spletni strani morostig.si in FB-strani Morostig – hiša narave in kolišč.

Morostig: kjer je znanje enako izkušnji.

Morostig

Morostig – hiša narave in kolišč
Naslov: Govekarjeva cesta 5, 1292 Ig
Telefon: 01 28 02 305
E-pošta: info@morostig.si
Splet: morostig.si