Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Naredite otrokom uslugo: naj jim bo med počitnicami kdaj tudi dolgčas

little boy is resting and dreaming in a hammock

Maples Images | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/07/23

Starši se moramo posloviti od ideje, da je naša naloga in odgovornost to, da so otroci vsak trenutek dneva srečni, zaposleni in da se jim neprestano nekaj dogaja

Med poletnimi počitnicami smo starši včasih kar malo v zadregi. Med letom je namreč življenje strukturirano in urnik naših otrok razdelan, dopoldanskemu pouku v šoli sledijo popoldanske obšolske dejavnosti. Med počitnicami kar naenkrat odpadejo vse do minute splanirane aktivnosti, kar je seveda otrokom in nam v olajšanje.

Po drugi strani pa nas je morda strah: kaj bodo otroci počeli vse dolge tedne? Kaj, če jim bo dolgčas? Morda smo v skušnjavi, da bi tudi med počitnicami do potankosti razdelali vsak otrokov dan, ali pa smo celo v stiski, ker se čutimo odgovorne, da otroke stalno animiramo in jim urejamo prostočasne dejavnosti, kot da je to prva naloga staršev.

Neprestano animiranje otrok ni naloga staršev

A strokovnjaki so si enotni: otrokom bomo naredili veliko uslugo, če bomo dopustili, da jim bo med počitnicami tudi malo dolgčas. Starši se moramo posloviti od ideje, da je naša naloga in odgovornost to, da so otroci vsak trenutek dneva srečni, zaposleni in da se jim neprestano nekaj dogaja.

To preprosto ni res. Poskrbeti moramo za to, da so zdravi, siti in čisti. Da imajo na voljo našo nedeljeno pozornost in čas, ki ga namenimo pogovoru, in smo preprosto skupaj, vsaj nekaj ur na dan.

A da bi jih morali stalno zabavati in skrbeti, da se ne bodo niti sekunde dolgočasili? To pa zagotovo ne. Prav tako pa jim ne smemo takoj potisniti v roko pametne naprave zato, da jih “zamotimo” oz. da imamo pred njimi mir.

Iz dolgčasa se rojeva ustvarjalnost

Prav takrat, ko so otroci prepuščeni t. i. dolgčasu, torej ko ni na vidiku nobene obveznosti, pa tudi nobene zaželene distrakcije (televizija, telefon, računalnik, obiski …), imajo namreč možnost sploh zaslišati svoj notranji glas.

Prav v takšnih trenutkih se rojevajo ideje za domišljijsko igro ali za kaj, za kar sicer nikoli ni časa (ali pa je toliko drugih, bolj zanimivih stvari). Šele v trenutkih, ki se zdijo polni dolgčasa, otrok lahko začuti, kaj bi ga res zanimalo početi in postane zelo iznajdljiv ter ustvarjalen.

Recimo sestavljanje, ustvarjanje, kreativna igra, listanje ali branje knjig … Ko ni na vidiku nobene druge “zabave”, postane za igro aktualen tudi bratec ali sestrica. Ko ni elektronskih naprav, otrok odkrije v sobi igračo, ki je že dolgo ni opazil ali vzel v roke. Ko ni izpolnjena vsaka minuta dneva, postane zabavno tudi to, da v kuhinji pomagaš mami zamesiti testo za pico ali pomagaš očetu pri delu na vrtu.

Znebimo se občutka krivde, če se otrok dolgočasi

Ker imamo vsi doma zagotovo nekaj igrač, družabnih iger in knjig, marsikatera družina pa več otrok, ki so med počitnicami doma, je prav, da razčistimo še nekaj: če je otroku ob tem vseeno dolgčas ali se nam celo pritoži nad dolgčasom, je to povsem njegova stvar in njegova odgovornost.

Nikakor ni treba, da imamo ob tem sami občutek slabe vesti ali krivde. Če ti otrok reče, da mu je dolgčas, zato nisi slaba mama. Takrat je čas, da mu rečemo: “Prepričana sem, da se boš domislil česa zabavnega!” Če še naprej sitnari, pa mu mirno dodelimo katero od gospodinjskih del, primerno njegovi starosti.

Mlajši otroci naj pomagajo pri zlaganju perila ali posode, starejši pa lahko posesajo, odnesejo smeti, pomijejo tla v stanovanju … Dolgčas bo hitro izpuhtel. 😉

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.