Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 24. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Slovenec, ki je odkril pomembno majevsko mesto: “Za to delo moraš biti malo nor”

Ivan Sprajc

Octavio Esparza Olguin

Ivan Šprajc in njegova ekipa med odkrivanjem majevskega mesta Ocomtun.

Urška Leskovšek - objavljeno 06/07/23

Arheolog Ivan Šprajc je že skoraj 30 let raziskuje izgubljena mesta, zakopana globoko na polotoku Jukatan v Mehiki. Njegovo najnovejše odkritje je pritegnilo pozornost vsega sveta

Pod vodstvom Ivana Šprajca je raziskovalna skupina, katere del je bil tudi geodetski strokovnjak Aleš Marsetič, v tropskem pragozdu južne Mehike odkrila ostanke še nepoznanega majevskega mesta, ki so ga poimenovali Ocomtun, kar v jukateškem majevskem jeziku pomeni kamniti steber, piše STA.

“V arheologiji Majev je tradicija, da se najdišča poimenuje po njihovih značilnostih oz. posebnostih ali pa po kakšnih posebnih okoliščinah pri odkritju. V našem primeru smo našli veliko kamnitih stebrov, zato smo se odločili za takšno poimenovanje,” je za STA dejal Šprajc.

Pomembno središče majevske družbe

Najdišče Ocomtun ima osrednje območje, ki se nahaja na vzpetini, obdani z obsežnimi mokrišči, in vključuje tudi več piramidastih struktur, visokih do 15 metrov. Poleg piramid in sicer neokrašenih kamnitih stebrov, ki so po Šprajčevih besedah verjetno predstavljali dele vhodov stanovanjskih in drugih objektov, pa so na najdišču med drugim našli tudi tri trge z večjimi stavbami in igrišče za igre z žogo, ki so bile močno vpete v majevsko kulturo.

Mesto najdišča in sama odkritja nakazujejo, da je bil Ocomtun najverjetneje pred približno 1000 leti pomembno regionalno središče tedanje majevske družbe, zaton pa je najbrž doživel med 9. in 11. stoletjem, kar se sklada s časom propada majevske kulture v tej regiji. Do odkritja pravzaprav nihče ni vedel, kje natančno naj bi se mesto nahajalo.

Ales-Marsetic-Ivan-Sprajc-Mauricio-Marat.jpg
Ivan Šprajc in Aleš Marsetič

“Nekaj nas žene”

Majevska civilizacija, ki je danes poznana predvsem po svojih naprednih koledarjih, se je raztezala čez ozemlja današnje jugovzhodne Mehike, celotno Gvatemalo in Belize ter čez Salvador in zahodne dele Hondurasa. Raziskovalci pravijo, da jih tam čaka še veliko dela in da bi lahko na naslednjo odpravo, v okviru katere bi se tokrat lotili raziskovanja območja južno od Ocomtuna, odšli že v naslednjem letu, še piše STA.

“Za to delo moraš biti malo nor,” je Šprajc nedavno dejal za BBC. “Biti moraš previden glede kač, žuželk, jaguarjev in vsega drugega. Ampak nekaj nas žene. Malo moraš potrpeti, če želiš najti nekaj, kar je malo ljudi kdaj videlo, kar je bilo skrito toliko stoletij.”

Leta 2013 sta slovenski arheolog in njegova ekipa odkrili prej neznano mesto iz 8. stoletja s 40.000 prebivalci, ki ga je pogoltnil pragozd, imenovano Chactun. Leto pozneje so odkrili še dve mesti Majev – Lagunita in Tamchen, ki sta bili opuščeni pred približno 1.200 leti.

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.