Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Ukrajinski otroci v Sloveniji: “Živimo pod raketami. Hvala, da ste nam omogočili počitek”

letovanje-ukrajinskih-otrok.jpg

Slovenska karitas

Lojze Grčman - objavljeno 04/07/23

Letovanje ukrajinskih otrok v Strunjanu

“Hiše se obnovijo, rane zacelijo, travme pa ostajajo,” je žal še kako resnična misel, ki jo izrekla Jana Lampe, sodelavka Slovenke karitas. Ta poskuša travme in stiske otrok, ki doživljajo vojno v Ukrajini že skoraj poldrugo leto, vsaj malo potešiti z možnostjo njihovega letovanja v Sloveniji. Trenutno je v Strunjanu skupina 50 ukrajinskih otrok.

Strah in brezup

Prihajajo iz družin, ki so v večjih stiskah, ali pa so njihovi straši izgubili delo zaradi vojne, so imeli uničeno hišo, so notranje razseljeni ali pa se njihova oče, mama in sorodniki borijo v vojni. Ta otroke izpostavlja stalnemu strahu in brezupu, kar povečuje njihove neposredne odzive na stres in tveganje za posebne duševne motnje. Pred kratkim je skupina 39 otrok že gostovala v Portorožu.

Več o letovanju in zneskih pomoči, ki jo s partnerji organizira Slovenska karitas, najdete v Družininem članku.

“Zračni alarmi tulijo vsak dan”

Nekateri otroci so se tudi predstavili in povedali nekaj besed. “Res je lepo obiskati Slovenijo in si odpočiti od vojne, raket. Zelo smo vam hvaležni za to,” je dejal Jurij. Olivija je dodala: “Najlepše bi se radi zahvalili vsem ljudem, ki so z nami tako prijazni, še posebej tistim, ki nam pripravljajo hrano.”

@aleteiaslovenija♬ original sound – Aleteia Slovenija

“V imenu vseh bi se rad zahvalil za priložnost, da smo tu. Že več kot leto živimo pod raketami. Zračni alarmi tulijo vsak dan. Te dni pa imamo možnost živeti povsem drugače, kot je naš vsakdanjik v Ukrajini. Dali ste nam priložnost, da obiščemo in si odpočijemo v tako lepi državi,” je hvaležen tudi Edvard.

Letovanje je eden od štirih projektov pomoči Ukrajini, ki jih je Slovenska karitas konec junija začela v sklopu humanitarnega strateškega partnerstva in jih sofinancira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije. Njihova skupna vrednost znaša 750.500 evrov, Slovenska karitas sodeluje z deležem 50.500 evrov.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.