Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

To je verjetno najbolj nedostopen kraj češčenja na svetu

Abuna Yemata Guh

Biruk Ethiopia Tour | Facebook

Kaja Zupanc - objavljeno 04/07/23

Romarji in obiskovalci se morajo do cilja povzpeti po nevarni, strmi in ozki pešpoti

Etiopski Abuna Yemata Guh velja za enega najbolj nedostopnih in težko dostopnih verskih prostorov na svetu.

Ta starodavna v skalo vklesana cerkev, ki se nahaja v regiji Tigray v severni Etiopiji, stoji na vrhu navpične pečine, ki se nahaja na nadmorski višini približno 2.580 metrov.

Ohranjanje verske dediščine skozi stoletja

Gradnja skalnih cerkva v Etiopiji ima dolgo zgodovino, ki sega v 4. stoletje, v čas imperija Aksumitov. Te cerkve so bile zgrajene z vklesovanjem v skale in tako so nastale impresivne arhitekturne mojstrovine.

Cerkve, vklesane v skale, so služile kot središča verske pobožnosti in nudile zavetje v času spopadov.

Abuna Yemata Guh naj bi bila izklesana v 5. stoletju in je torej stara več kot 1.500 let. Posvečena je svetemu Jemati, legendarnemu etiopskemu svetniku, ki naj bi meditiral in molil na tem odmaknjenem kraju.

Cerkev je poimenovana po Abuni (kar v amharščini pomeni “oče”) Jemati, ki je bil pomemben etiopski verski voditelj.

Težak in nevaren vzpon

Vzpon vključuje plezanje po steni pečine, včasih z uporabo vrvi za podporo. To naporno potovanje simbolizira duhovno romanje, ki preizkuša predanost in vztrajnost vernikov.

Kljub svoji oddaljeni in nedostopni lokaciji je Abuna Yemata Guh v zadnjih letih pritegnila pozornost kot dokaz bogate kulturne dediščine in arhitekturne moči Etiopije.

Oaza vere in kulture

Poleg tega je bila regija Tigray, kjer se nahaja Abuna Yemata Guh, skozi stoletja priča pomembnim zgodovinskim in kulturnim dogodkom. Bila je središče verske in politične moči z različnimi imperiji in kraljestvi, ki so se vzpenjali in propadali v regiji.

Danes je Tigray dom raznolikega prebivalstva, vključno z ljudstvom Tigrayan, ki ima svoj edinstven jezik, kulturo in tradicijo.

V zadnjih letih se je regija zaradi notranjih konfliktov in humanitarnih kriz soočala s težkimi časi, kar je otežilo dostop do krajev, kot je Abuna Yemata Guh.

Kljub temu je ta verski prostor še naprej dokaz bogate zgodovine Etiopije in žilavosti njenih prebivalcev ter pričuje o moči vere in pomenu ohranjanja kulturne dediščine.

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.