Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

V poletnih mesecih podoživite in spoznajte Plečnikov idejno-ustvarjalni svet

Maketa Plecnikove Katedrale svobode

Tadej Bolta

MGML | 23/06/23
Mestni muzej Ljubljana je v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo UL in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje v Plečnikovem letu pripravil posebno razstavo z naslovom Plečnik: metropola, kraj, vrt
Maketa Plecnikove Katedrale svobode
Maketa Plečnikove Katedrale svobode

Drage družine! Ste pripravljene na arhitekturno pustolovščino v svetu domišljije, ustvarjalnosti, oblik, materialov in inovativnih idej arhitekturnega genija Jožeta Plečnika? Mestni muzej Ljubljana je v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo UL in Muzejem za arhitekturo in oblikovanje v Plečnikovem letu pripravil posebno razstavo z naslovom Plečnik: metropola, kraj, vrt ob 150. obletnici arhitektovega rojstva. 

Vpogled v Plecnikov miselni svet
Vpogled v Plečnikov miselni svet

Plečnik na drugačen način

Če Plečnika poznamo po njegovih stvaritvah v Ljubljani, kot so šola, knjižnica, cerkve, tržnica, mostovi, spomeniki, pokopališče in drugi arhitekturni zakladi, si na razstavi lahko ogledamo, kar stoji za tem: Plečnikovo otroštvo, formativna leta, študijsko popotovanje, kariero profesorja, odnos, ki ga je gojil s študenti, njegov miselni svet urbanista v metropolah, ustvarjalca novih krajev in filozofa v vrtu življenja. 

Nekateri predmeti na razstavi doslej še niso bili na ogled javnosti. Taka je tudi njegova skica, z glavo satira in girlando s puttom, ki je pravzaprav najstarejši predmet na razstavi. Skica je nastala v ateljeju profesorja Leopolda Theyerja, pri katerem je Plečnik svoj risarski talent izrazil že v mladih letih kot 16-letni dijak na državni obrtni šoli v Gradcu. 

Vhod-na-razstavo-Plecnik-metropola-kraj-vrt-foto-Tadej-Bolta.jpg
Vhod na razstavo Plečnik: metropola, kraj, vrt

Družinam prijazen ogled razstave

Razstava posebej za družine prinaša možnost, da se v skritih kotičkih razstavne postavitve preizkusite v raziskovanju raznolikosti materialov, ki jih je Plečnik uporabljal pri svojem snovanju, vsestavljanju stebrov ali kelihov iz geometrijskih teles, v kinetičnem peskovniku pod veliko piramido pa lahko ustvarite svoje mesto ali pa s šablono Plečnikove črkovne vrste izpišete kakšno pomembno misel. Kot Plečnik, ki je bil celo življenje strasten risar, lahko skicirate po Plečnikovem navdihu in svojo skico tudi razstavite!

Razstava odprta do konca avgusta

Zaradi zanimanja so razstavo podaljšali, tako da bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled vse do 29. avgusta. Pripravili so tudi ugodno ponudbo: nakup kombinirane vstopnice za ogled razstave in voden ogled Plečnikove hiše po ceni 12evrov oziroma 10 evrov za upokojence nad 60 let, študente, otroke in mlade do 19 let, brezposelne in invalide. Cena družinske vstopnice je 26 evrov, poleg nje pa prejmete tudi razigran otroški vodnik ArhitektUrice (6+) za aktiven družinski ogled razstave. 

Gradnja Plecnikove Ljubljane
Gradnja Plečnikove Ljubljane, 1927-1942, na fotografijah Petra Nagliča

Poletna delavnica: vrtnarjenje v Plečnikovem vrtu

Jože Plečnik je bil velik ljubitelj narave. Če vas zanima, kje v Ljubljani je želel zgraditi vrtno mesto in katera drevesa je arhitekt posadil na Vegovi ulici, lepo vabljeni v Vrtnarsko šolo na Plečnikovem vrtu. Poletna počitniška delavnica za otroke, stare več kot osem let, bo v petek, 14. julija, od 9. do 13. ure v Plečnikovi hiši. Cena delavnice je 15 evrov. Sami se boste preizkusili v vrtnarjenju, na koncu delavnice pa se odpravili na sprehod po mestu in si ogledali Plečnikove stvaritve. 

Voden ogled s kolesom med Plečnikovimi znamenitostmi

Če vas zanima, kako se v Plečnikovem ustvarjalnem opusu zrcali dediščina antične Emone, vas vse, otroke in odrasle, študente in seniorje, 26. avgusta od 10. do 12. ure vabimo na kolesarsko turo med spomeniki rimske Emone in Plečnikovimi stvaritvami z Maticem Šavlijem. Cena vstopnice je 8 evrov, 6 evrov po znižani ceni in 18 evrov za družine. 

Za več informacij in prijave na delavnico ter kolesarski izlet pišite na e-naslov: prijava@mgml.si ali pokličite na: 01/24-12-506 od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro.