Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poroka ni privatizacija sozakonca

Couple talking outdoors in a park

Irma eyewink | Shutterstock

Drago in Sara Jerebic - objavljeno 28/03/23

Idealno je, da si povesta vse, ali še bolje rečeno, da vama ni treba ničesar skrivati drug pred drugim

Vprašanje bralke:

Moje zaupanje v moža se je skrhalo, ker sem ugotovila, da mi je tajil nekaj zadev; manjšo nesrečo z avtom, vlaganje denarja v delnice in še nekaj stvari. Jaz mu vse povem in do zdaj sem bila prepričana, da je enako tudi pri njem. Zanima me, ali je sprejemljivo, da imata zakonca skrivnosti drug pred drugim? In če jih imata, ali je to v redu za zakon?

Staša

Odgovarjata zakonska in družinska terapevta Drago in Sara Jerebic:

Mogočih je več razlogov, zakaj vam mož vsega ne pove. Če pove, bo morda zaustavljen v svoji morda razumni in premišljeni nameri o naložbah, ker se boji, da bi morda vi zaradi doživljanja strahu preveč komplicirali.

Če pa je namera o naložbah del njegovega morebitnega hazardiranja, pa se lahko boji, da če bi vam o tem povedal, bi se avtomatično končalo njegovo (preveč) tvegano ravnanje z denarjem. Zakaj vam ne pove o poškodbi avta? Morda se odgovor skriva v tem, da se boji vašega burnega odziva in bi potem imel več težav s tem, da bi pomiril vas, kot pa popravil avto.

Lahko pa je to tudi t. i. odmev njegove preteklosti, njegove primarne družine, kjer se je navadil, da drugim ne govori o svojem delovanju, ker se zanj niso zadosti zanimali. In se mora sedaj odločiti in na novo naučiti, da pa sedaj ima ob sebi nekoga, ki se zanj zanima.

Seveda pa je mogoče tudi, da vam o avtu ne pove zato, ker bi morda s tem pricurljala na plan kakšna informacija, ki bi bila zanj “obremenjujoča”.

Idealno je, da si poveste vse, ali še bolje rečeno, da vama ni treba ničesar skrivati drug pred drugim. Lahko se zgodi, da vam mož česa ne pove, vendar ne zato, da bi vam kaj prekrival, ampak ker se mu ni zdelo pomembno ali ker je pozabil. Zato je zelo primerno, da sproti drug z drugim delita svoja doživetja, službene in prostočasne dejavnosti – da imata “tedenski sestanek”.

Zavedati se je treba, da poroka ni privatizacija drugega zakonca ter da ne gresta v soodvisen odnos, kar se lahko kaže med drugim v tem, da drug drugega nadzorujeta.

Temu se lahko izognete tako, da sta čim bolj odkrita drug pred drugim ter si hkrati povesta, kateri odziv zakonca vama to otežuje. S tem ustvarita pogoje, da je delitev čim lažja, kar pomeni, da med vama ni pretiranih in kritizirajočih reakcij.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Poroka ni privatizacija sozakonca
Preberite še:

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.