Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Spomin na pokojnega režiserja: “Počutili smo se domače, sprejeto in predvsem slišano”

danijel dusan poslek

Fotografija je last Dušana Posleka

Dvojčka Poslek med snemanjem skupaj s Tugom Štiglicem in soigralko Katjo Šivec

Lojze Grčman - objavljeno 11/10/22

Spomin na pokojnega režiserja Tuga Štiglica

V 76. letu starosti je umrl režiser Tugo Šiglic. Najbolj je bil znan po svojem mladinskem filmu Poletje v školjki, ki je doživel dve nadaljevanji v letih 1986 in 1988. Med drugim se je podpisal tudi pod mladinsko komedijo Dvojne počitnice (2001).

V njej sta glavni vlogi kot najstnika odigrala Danijel in Dušan Poslek, ki je za Aleteio sporočil: “Tugo je bil sicer v tistem mesecu (snemanja, op. a.) naš režiser, a obenem je bil tisti očetovski lik, ki nas je v naši razposajenosti sprejel za svoje. Povsem neizkušene nas je postavil pred kamero in obenem poskrbel, da smo se tam počutili domače, sprejeto in predvsem slišano. Vedno se je znal ustaviti in prisluhniti, iz njega je bilo praktično nemogoče iztisniti povišan glas.” Več zanimivosti s snemanja sta Dušan in Danijel povedala v lanski epizodi Moških skrivnosti.

Pozneje so še večkrat obudili spomine na priljubljeni mladinski film, ki je nastal pred 23 leti: “Hvaležen sem, da smo se v letih po snemanju še večkrat srečali in iz njegovega nasmeha pri obujanju spominov je bilo vedno znova razvidno, kako zelo pri srcu mu je ostala naša skupna avantura. Tugo, hvala za vse.”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.