Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nenavadno kraljevo izročilo, ki vključuje čebele, molitev in trkanje

bee hives

Rshe Honey | Twitter | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 21/09/22

Po kraljičini smrti naj bi ta neobičajen obred zagotovil prihodnost nekaterih izjemno pomembnih dvornih prebivalcev

Po nedavni smrti britanske kraljice Elizabete II. so v Združenem kraljestvu opravili številne utečene obrede, od razglasitve novega kralja Karla III. do ganljivega bdenja britanskih princev in princese, med katerim so vsi kraljičini otroci bedeli ob njeni krsti na Škotskem.

Nekaj govora pa je bilo tudi o kraljevih čebelah in nenavadnem obredu, ki ga opravijo ob smrti monarha.

Pri tem očarljivem obredu je moral kraljevi čebelar, trenutno John Chapple, opraviti zelo pomembno, več stoletij staro nalogo. Ko je izvedel za kraljičino smrt, je moral obiskati kraljeve panje in čebele obvestiti o smrti Elizabete II.

79-letni čebelar je za britanske medije pojasnil, da se je moral dan po kraljičini smrti odpraviti v Buckinghamsko palačo in dvorec Clarence House, da bi o žalostnem dogodku obvestil čebele: “Izročilo zahteva, da greš ob smrti človeka k čebelnjakom, izrečeš kratko molitev in na panj pritrdiš črn trak. Jaz panj prevežem s črnim trakom, ki ga zavežem v pentljo.”

Obe londonski kraljevi rezidenci imata skupaj sedem panjev. Chapple je še povedal: “Na vsak panj potrkaš in rečeš: ‘Gospodarica je mrtva, toda nikar ne odidite. Vaš gospodar bo dober do vas.'”

Razlog za ta precej neobičajen obred je pravzaprav vraževerno prepričanje, da čebele, če niso obveščene o odhodu svoje gospodarice ali gospodarja, ne bodo pridelale nič medu, lahko pa bodo zapustile panj ali morda celo poginile.

Hvala Bogu si je Chapple svoje kraljevske dolžnosti vzel k srcu in s tem, upajmo, rešil življenja več sto tisoč čebel.

Kraljevi čebelar to delo opravlja že 15 let, v mirnem zavetju kraljevih vrtov pa je za britanske medije izrazil upanje, da bo svoj položaj ohranil tudi pod vladavino kralja Karla III. Ker je novi monarh navdušen okoljevarstvenik, bo Chapple nedvomno še naprej skrbel za kraljeve čebele, zdaj ko je njihova kraljica odšla v večnost.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
kraljeva družinasmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.