Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Veličastni samostan v objemu stoletnih gozdov

Cartuja de Trisulti

Mattis

Maria Paola Daud - objavljeno 11/07/22

Čudovita kartuzija Trisulti v Italiji

V objemu stoletnih gozdov leži znameniti in veličasten samostan, ustanovljen leta 1204 na željo papeža Inocenca III. Nahaja se v občini Collepardo, v italijanski provinci Frosinone.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Papež Inocenc III. se je odločil dodeliti redu kartuzijanov prvotno benediktinsko opatijo, ki jo je ustanovil sveti Dominik iz Sore malo pred letom 1000, nedaleč od sedanjega kompleksa.

Dve stoletji pozneje je ta kontemplativni red, ki ga je leta 1084 ustanovil sveti Bruno, zgradil sedanji kartuzijanski samostan. Njegovo geslo je: Stat Crux dum voltur orbis (Križ ostaja stabilen, medtem ko svet se vrti).

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Ime Trisulti izhaja iz latinske besedne zveze tres saltibus, ki je označevala tri gradove v 12. stoletju, ki jih je vodila plemiška družina Colonna in z njimi obvladovala tri poti, ki so vodile v Abruce, Rim in južni del države.

Samostan z razsežnostjo majhnega mesta

Kartuzija je kot majhno mesto obdana z obzidjem, do nje pridemo skozi velik portal, kjer nas pričaka doprsni kip svetega Bartolomeja, delo Jacopa Lo Duce, učenca Miguela Ángela Buonarrotija.

Nad njim je utrjeno stražarsko zavetje, ki je služilo za obrambo gradu nasploh in spominja na bojne prizore.

Narodna knjižnica

Na glavnem trgu je staro romansko-gotsko gostišče, imenovano Palača Inocenca III., ki ga zaznamujeta portal in terasa, tam pa se nahaja tudi stara knjižnica s 36.000 zvezki, ki predstavlja nacionalno knjižnico kartuzije.

Cerkev svetega Bartolomeja

Na velikem dvorišču kraljuje vodnjak iz 18. stoletja, ki nas pripelje do Cerkve svetega Bartolomeja, posvečene leta 1211. V preteklih letih je bila večkrat spremenjena in ohranja slog med gotiko in barokom.

Ladja je obdana z dvema dragocenima lesenima koroma kartuzijanskih mojstrov. Prvi je iz sredine 16. stoletja, drugi iz leta 1688. Na stenah so poslikave in freske, ki prikazujejo slavna dela svetnikov, med njimi dominira tisti, ki predstavlja mučeništvo kartuzijanov v Londonu.

Cartuja de Trisulti

Stoletna lekarna

Med poslopji kartuzije nedvomno izstopa tudi lekarna iz 18. stoletja, ki priča o glavni dejavnosti kartuzijanov: pripravo zdravil in pijač na povsem naraven način, s katero se ukvarjajo še danes.

Nasproti vhoda je čudovit vrt v italijanskem slogu, okrašen z živalskimi liki. Tam vzgajajo zdravilna zelišča, ki jih menihi uporabljajo za farmacevtsko dejavnost.

V notranjosti lekarne je pohištvo iz 19. stoletja, vitrine z lekarniškimi kozarci in omare, v katerih so škatle za zelišča in drugi starinski kosi.

Na vhodu in v čakalnici se sveti prefinjeno okrasje neapeljskega slikarja Filippa Balbija, ki je okoli leta 1857 za samostan ustvaril veliko dragocenih tihožitij, podob živali in drugih lekarniških figur.

Cartuja de Trisulti

Kompleks kartuzije Trisulti, italijanskega nacionalnega spomenika, so skozi stoletja večkrat povečali in spremenili, od leta 1947 pa je prešel v last kongregacije cistercijanov Casamari.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.