Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Štajerci, ki obožujejo ljubljansko publiko

IMG_9757.jpg

Arhiv vokalne skupine Cantare.

Andreja Hergula - objavljeno 28/06/22

"Nismo močni le v enem glasbenem stilu, temveč zvenimo lepo v več žanrih"

Vokalna skupina Cantare je skupina klenih štajerskih fantov. Prihajajo iz Maribora, Pesnice, Dobrovc v občini Miklavž na Dravskem polju in Velenja. Ti nadvse suvereni vokalisti so stari od 25 do 29 let, širša Slovenija pa jih je spoznala lani v oddaji Slovenija ima talent.

Da so kakovostni, da si jih zapomniš in so publiki simpatični, so dokazali s tem, da so prišli vse do polfinala. Kljub temu pa jih zasebno ne poznamo preveč dobro. Pri Aleteii se strinjamo, da si zaradi svojih vokalnih sposobnosti in karizmatičnosti zaslužijo, da jih bolje spoznamo.

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

Moram priznati, da sem vašo zasedbo šele nedavno spoznala na nastopu na ljubljanskem Rožniku. Tako mene kot mojo družbo ste navdušili z ubranim petjem, močnimi glasovi, ki spominjajo na zven dalmatinskih klap.
Hvala.

Na kaj ste najbolj ponosni v glasbenem smislu?
Na raznolikost. Vsi prihajamo iz drugih glasbenih svetov: Matic Lorbek in Luka Zajc igrata v narodnozabavnem ansamblu, Boštjan Petek je izvajal klasiko, jaz (Alen Kirbiš, op. n.) pa metal. Zdi se mi, da nismo močni le v enem glasbenem stilu, temveč zvenimo lepo v več žanrih. Znamo izvajati tudi klasiko ‒ lani smo v oddaji Slovenija ima talent zveneli fantastično.

Screenshot-2021-01-04-at-19.50.22.png

Kakšni ste fantje po značaju? Imate poleg glasbe še druge zaposlitve?
Matic je glavni frontman skupine ‒ je najbolj komunikativen in najboljši animator. Boštjan je bolj resen ‒ klasika naredi svoje in tu je treba ohranjati lažni aristokratski videz. Jaz se poskušam v imitacijah, glasovno oponašam npr. Magnifica, Vlada Kreslina, skušam se čim bolj približati originalu.

Matic, Boštjan in jaz smo zaposleni v glasbi, imamo odprt s. p. Edini, ki ima redno službo zunaj glasbenega področja, je Luka, Velenjčan. Zaposlen je v podjetju Gorenje. Je naš skriti adut, ki zna odpeti vse linije, uspe mu peti najvišje, hkrati pa je po značaju najbolj tih, umirjen in se najmanj udobno počuti na intervjujih.

Vam je tekmovalni duh na Talentih ustrezal ali imate raje netekmovalne nastope?
Osebno imam rad tekmovalne nastope, saj sem kompetitiven človek. Ideja za naš nastop na Talentih je bila Matičeva, Luka in Boštjan sta bila takoj za, edino jaz sem imel nekaj pomislekov glede udeležbe. Imel sem namreč izkušnjo, ko sem sam tekmoval v drugi sezoni oddaje Slovenija ima talent, in se ni ravno najbolje izšlo. Zaradi tega sem za nekaj let čutil odpor do petja. A sem se lani le opogumil in vsi smo bili veseli nastopa. Izkušnja je bila fantastična. Moram pohvaliti ekipo POP TV, ki je bila zares neverjetna, nadvse prijazna in kompetentna.

Seveda je res, da smo v oddaji sodelovali tudi zaradi promocije, a predvsem zato, da vidimo, do kod bi se lahko uvrstili. Z rezultatom smo zelo zadovoljni.

Naj vam zastavim malce trivialno vprašanje: ste vsi člani skupine Cantare že poročeni oz. v resnih zvezah?
Vsi trije fantje ‒ razen mene ‒ so zasedeni.

Se zgodi, da kakšno ljubezensko skladbo posvetite svojim lepšim polovicam?
Tega pa kot samski žal ne vem, je treba vprašati druge člane. (smeh)

Katero slovensko glasbeno zasedbo, ki vam je v glasbenem smislu podobna, cenite?
Ena vokalno najboljših je gotovo Trio Eroika. Fantastični pa so tudi Kvatropirci.

Kaj kot Štajerci porečete, je boljša štajerska ali osrednjeslovenska publika?
Če sem popolnoma iskren, raje nastopam v Ljubljani kot v Mariboru. Do sedaj je bil odziv v Ljubljani zares “top”.

Koliko vam pomeni, da prepevate slovenske pesmi?
Seveda nam to veliko pomeni. Imamo lep jezik, lepe pesmi in edino pošteno je, da jih izvajamo. Pretežno želijo ljudje na naših nastopih iz nas izvabljati dalmatinske skladbe oz. hrvaški melos. Ustrežemo jim, obenem pa so na repertoarju vedno tudi slovenske pesmi. Nedvomno se mi zdi to prav, saj slovenske pesmi ne smejo izumreti.  

Katero pesem najbolje zapojete?
Plestenjakovo Sam en poljub mi dej v slovo, ker mi je res hudo … To skladbo pojemo na pogrebih.

SIT-NEDELJA-18.jpg

Pojete pa tudi na bolj radostnih dogodkih, npr. porokah. Ste si katero še posebej zapomnili?
Osebno sem si najbolj zapomnil našo prvo poroko, ker je šlo na njej vse narobe. Na srečo krivda ni bila na naši strani. Po prvem korona lockdownu smo bili z nevestino pričo dogovorjeni, da začnemo peti po tem, ko si  ženin in nevesta natakneta prstane in se poljubita.

Ne priča ne mi nismo vedeli, da je župnik zaradi koronskih preventivnih ukrepov poljub prepovedal. Bilo je tako, da sta si mladoporočenca nadela prstane, mi pa smo bili zgoraj na preži, da se zgodi poljub. Duhovnik je govoril naprej, mi pa smo le zmedeno gledali, prav tako tudi nevesta nas. Nismo vedeli, kaj naj storimo. No, v določenem trenutku smo le zapeli. 

Povejte nam še kakšen zanimiv dogodek s kakšnega nastopa.
Slišati bo banalno, a že dvakrat se nam je zgodilo, da so nam po pogrebu ljudje dejali: “Zelo lepo pojete. Bi prišli pet na našega abrahama?” Zelo zanimiv način, kako nas najeti, kajne? (smeh) No, na samem slavju smo zapeli lepše, dogodku primerno.

Tags:
intervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.