Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste za igro? No, vzemite pirhe

shutterstock_1912891126.jpg

Aleksandra Suzi | Shutterstock

Valerija Trček - objavljeno 18/04/22

Ste se že igrali te igre?

Po starem slovenskem običaju so se na velikonočni ponedeljek, ponekod tudi v nedeljo po maši, v vasi ali pred cerkvijo otroci, mladi in mladi po srcu družili ob posebnih igrah – igrah s pirhi. Za veselje ob njih ne potrebujete veliko, le pirhe, nekaj preprostih pripomočkov, prijatelje in veliko dobre volje.

Najboljši del iger pa je seveda ta, da ne boste ostali lačni, saj uporabljene pirhe lahko pojeste. 😊

Trkanje pirhov

Pri trkanju pirhov tekmovalca trkata pirh ob pirh. Trkata lahko špico (ozki vrh pirha) ob špico ali pa peto (širši vrh pirha) ob peto. Oba tekmovalca tekmujeta z enakim številom pirhov. Zmagovalec je tisti, ki prvi “ubije” vse nasprotnikove pirhe.

shutterstock_129540419.jpg

Trkljanje pirhov

Za to igro potrebujete klančino, ki jo lahko pripravite z nekoliko nagnjeno desko. Prvi tekmovalec svoj pirh zakotali po klančini. Ko se pirh umiri, poskusi naslednji tekmovalec s svojim pirhom zadeti pirh prvega tekmovalca. Če mu to uspe, je zadeti pirh njegov. Igro nadaljujejo naslednji tekmovalci, ki ciljajo pirhe, ki so že ob vznožju klančine. Zmaga tisti, ki zadane največ pirhov.

Ciljanje/sekanje pirhov

Pri sekanju pirhov tekmovalci v pirh mečejo kovance. Pred začetkom igre se morate tekmovalci med seboj dogovoriti, ali mora kovanec prebiti lupino in obtičati v pirhu, se mora skriti pod lupino ali na drugi strani pokukati iz lupine.

Pirhe položite na tla, na podstavek, če ste pogumni, jih lahko držite tudi v roki. 😉 Če tekmovalec uspešno preseka pirh, ga obdrži, v nasprotnem primeru pa preda kovanec naslednjemu tekmovalcu. Za to igro lahko namesto pirhov uporabite tudi pomaranče ali jabolka.

Pirh na žlici

Tekmovalci določite začetno in končno črto, do katere boste tekmovali. Tekmovalci se postavijo na začetek, v usta dajo žlico, nanjo pa položijo pirh. Tekmovalci morajo čim hitreje priti do cilja, pirh pa jim medtem ne sme pasti na tla. Zmagovalec je tisti, ki prvi pride na cilj. Da je igra bolj zahtevna, lahko namesto jedilnih uporabite čajne žlice.

shutterstock_624422552.jpg
Mlajši otroci lahko žlice nosijo tudi z rokami.

Metanje pirhov v zrak

Vsak drži svoj pirh. Ko da “sodnik” znak za začetek, začnejo tekmovalci metati pirhe visoko v zrak. Tistemu, ki se pirh pri ulovu stre, izpade iz igre. Zmagovalec je tisti, ki med metanjem najdlje obdrži pirh cel.

Kotaljenje pirhov

S tekmovalci določite začetno in končno črto, do katere boste kotalili pirhe. Tekmovalci se postavijo na začetek in na znak začnejo kotaliti svoj pirh proti cilju. Pri tem morajo paziti, da se jim pirh med potjo ne stre. Za kotaljenje lahko uporabite palico, žlico ali kakšen drug pripomoček, lahko pa ga preprosto kotalite z rokami ali nogami. Zmaga tisti, ki uspe do cilja priti prvi, njegov pirh pa mora pri tem ostati cel.

To je le nekaj predlogov, seveda pa lahko pri igri uporabite tudi svojo domišljijo. Uživajte v druženju. Pa dober tek! 😉

Tags:
odnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.