Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Mogočna simbolika: križ v Koloseju sta skupaj nosili prijateljici, Ukrajinka in Rusinja

Temporary

AP/Associated Press/East News

Irina iz Ukrajine (levo) in Albina iz Rusije med križevim potom v Koloseju

Lojze Grčman - Mojca Masterl Štefanič - objavljeno 16/04/22

Križev pot v rimskem Koloseju je vzbudil ogromno zanimanja

Več kot 10.000-glava množica se je zbrala pred rimskim Kolosejem, v katerem je papež po dveh letih na veliki petek spet molil križev pot za mir. Razmišljanja o svojih križih so pripravile družine ‒ mladoporočenca, družina v misijonu, starejša zakonca brez otrok, družina s prizadetim otrokom, družina z bolnim staršem … Zaradi grozljivih vojnih razmer v Ukrajini pa je bila v središču 13. postaja, ki sta jo skupaj pripravili ukrajinska in ruska družina.

Gospe, ki sta pri 13. postaji nosili križ s solzami v očeh, se poznata, sta celo prijateljici. To sta ukrajinska medicinska sestra Irina, ki deluje v centru za paliativno oskrbo Together in Care rimske ustanove Fondazione Policlinico Universitario Campus Bio-Medico, in ruska študentka Albina s tečaja za zdravstveno nego v študentskem naselju omenjene ustanove.

Del predvidenega besedila 13. postaje ‒ Jezus umre na križu

“Vemo, da nas ljubiš, Gospod, a ne čutimo te ljubezni; in to nas spravlja ob pamet. Zjutraj se zbudimo in smo nekaj sekund srečni, potem pa se takoj spomnimo, kako težko bo doseči spravo. Gospod, kje si? Spregovori v tišini smrti in ločenosti in nas nauči, kako delati za mir, kako biti bratje in sestre, kako na novo zgraditi to, kar so bombe hotele uničiti.” Celotno predvideno besedilo križevega pota najdete tukaj.

Zamisel o skupni nošnji križa je naletela na pomisleke in ugovore. Zato predvideno besedilo 13. postaje ni bilo prebrano. Namesto tega je voditelj po poročanju Catholic News Agency dejal: “V obrazu smrti je tišina bolj zgovorna od besed. Zato v tišini srca zmolimo za mir na svetu.”

“Tragedija, ki je prizadela oba naroda”

Rusinja Albina je v pogovoru za Vatican News povedala: “Ne morete si predstavljati, koliko družinskih vezi je med Ukrajinci in Rusi: veliko Rusov živi v Ukrajini in mnogi Ukrajinci živijo v Rusiji. To je tragedija, ki je prizadela oba naroda. Prepričana sem, da si niti Rusi niti Ukrajinci niso želeli te vojne. Vsak človek si želi le mirno in običajno življenje.”

Albina obiskuje tretji letnik zdravstvene nege na Univerzitetnem kampusu Bio-Medico v Rimu. Njeno prijateljstvo z Irino, ukrajinsko medicinsko sestro, je močnejše od vsake logike ločevanja, ki bi jo želela vsiliti vojna.

Tags:
križev potUkrajina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.