Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Skala, ki se je ob Kristusovi smrti razcepila na dva dela

MONTAGNA SPACCATA

Shutterstock | Sviluppo

Maria Paola Daud - objavljeno 15/04/22

Čarobni in duhovni kotiček Sredozemskega morja

V Gaeti, čudovitem mestu v italijanski pokrajini Lazio, nedaleč od Rima, je skala, ki se je po legendi v trenutku, ko je Kristus umrl, razcepila na dvoje.

Jezus je spet zakričal z močnim glasom in izročil duha. In glej, zagrinjalo v templju se je pretrgalo na dvoje od vrha do tal. Zemlja se je stresla in skale so se razpočile (Mt 27,50-51).

Razpoka je dopustila dostop čistim vodam Sredozemskega morja, pri čemer so nastale jame in podzemni potoki. Ta naravni kotiček je skozi stoletja postal idealno skrivališče piratov, danes pa zaželena turistična destinacija.

In to ni edina legenda tega kraja.

Turkova jama

Pravijo, da je nekega dne v te kraje prišel turški mornar, ki sploh ni verjel, da se je skala razcepila, ko je Jezus umrl. Mornar je naslonil roko na skalo, ta pa se je čudežno omehčala in na njej je ostal odtis njegove roke.

Še danes lahko vidimo odtis, ki ga je pustil mornar. Nad njim je latinski napis z naslednjimi besedami: “Nevernik ni hotel verjeti, kar pravi tradicija. To dokazuje ta skala, zmehčana z dotikom njegovih prstov.”

Tik pod “Turkovo roko” je tudi postelja svetega Filipa Nerija, majhna kamnita postelja, kjer je svetnik počival, ko je prišel na ta kraj molit.

Svetišče Svete Trojice

Na vrhu gore stoji svetišče Svete Trojice, ki so ga leta 930 ustanovili benediktinski redovniki, na ruševinah nekdanje Vile Munazia Planca, nekdanjega priznanega rimskega generala.

V svetišču so živeli redovniki skoraj 1000 let do leta 1788, dokler niso prišli frančiškani, ki so tam bivali od leta 1843 do leta 1903.

Frančiškani so zgradbo obnovili s pomočjo neapeljskega kralja Ferdinanda II. Nato so frančiškane za kratek čas nasledili Palotinci (19031917), od leta 1926 pa svetišče upravljajo misijonarji Papeškega inštituta za tuje misijone (P.I.M.E.).

Številni svetniki so prišli v svetišče meditirat in molit, med najbolj znanimi so sveti Bernardin Sijenski, sveti Ignacij Lojolski, sveti Pavel Od križa in sveti Filip Neri.

Iz svetišča se po stopnišču s 300 stopnicami spustimo do Turkove jame z razgledno točko na terasi, ki nudi spektakularen pogled na ta čarobni in duhovni kotiček Sredozemskega morja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.