Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 učinkoviti nasveti proti tesnobi

SERENITY

Zai Aragon - Shutterstock

Octavio Messias - objavljeno 02/03/22

Kako razrešiti skrbi s pomočjo aktivnosti, ki jih lahko nadzorujemo

Beg je naravni odziv organizma na situacije, ki jih prepoznamo kot ogrožajoče. V tem kontekstu telo proizvaja hormon, imenovan kortizol, ki ima številne prednosti za telo in omogoča hiter odziv.

Če v izogib nevarnemu dejavniku ali pobeg stran od njega dlje časa ne storimo nič, ta hormon škodljivo vpliva na zdravje, povzroča izgubo spomina, težave s koncentracijo, depresijo, tesnobo in celo izpadanje las.

Zato je v razmerah, ko nimamo toliko nadzora nad neko stvarjo (virusom, gospodarsko krizo itd.) in imamo opravka z nevidnim sovražnikom, pomembno, da se zatečemo k drugim metodam, da ostanemo prisotni tukaj in zdaj in ne dovolimo, da nam grožnja razjeda misli.

Dihanje

Z oksigenacijo telesa in možganov pošljemo telesu sporočilo, da je situacija pod nadzorom in ob tem aktiviramo parasimpatični sistem, ki nam prinaša občutke umirjenosti, počitka in sitosti. Z aktivnim osredotočanjem na dihanje pa ostajamo bolj prisotni in zato manj zaskrbljeni zaradi grožnje. Dobra tehnika je štetje do štiri, ko zrak globoko vdihnemo, nato ga štiri sekunde izdihujemo in postopek ponavljamo, dokler se ne počutimo bolje.

Meditacija

Meditacija je še eden od zanesljivih načinov, ne samo da ostanete prisotni, ampak da se osredotočite na svoje dihanje, telesne občutke, zunanje zvoke ali okolje, s čimer pustite negativne misli zunaj. Tudi molitev prinaša duhovni mir in umirja srce.

Telovadba

Ni dejavnosti, ki bi bila bolj učinkovita pri odganjanju skrbi kot dinamične telesne vaje. To vključuje tako skupinske športe, kot so nogomet, odbojka in košarka, ter individualne športe, kot so tek, borilne veščine, plavanje … Endorfin, nevrotransmiter, ki ga možgani sproščajo pri dolgotrajni telesni aktivnosti, je prav tako naravno pomirjevalo.

Rituali

Ko rituali postanejo del naše rutine, nam prinesejo občutek udobja, ponavljanje pa ustvarja domačnost, kar nam prinaša mir in občutek dobrodošlice. Preprost ritual, kot je pitje skodelice čaja ali sproščujoča kopel s peno in aromatičnimi olji, postane priložnost, da uživamo v trenutku in pozabimo na težave. Pomembno je, da so rituali prijetni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
tesnoba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.