Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kompleti kock bodo otrokom pomagali pri premagovanju strahu pred zdravstvenimi preiskavami

shutterstock_1882314805-1.jpg

Jfkjaya | Shutterstock

Karol Wojteczek - objavljeno 27/02/22

Znani proizvajalec kock razvija komplet, ki bo malim pacientom pomagal pri premagovanju strahu pred pomembnimi preiskavami

Proizvajalec lego kock že nekaj časa podpira otroško medicino v več kot dvajsetih državah po svetu. Eden od zaposlenih v podjetju, Erik Ullerlund Staehr, je dobil idejo, da bi ustvaril komplet kock, s katerimi bi lahko sestavili napravo za slikanje z magnetno resonanco.

Na ilustrativnih fotografijah kompleta poleg same naprave vidimo še dva zdravnika in pacienta. “Zahvaljujoč temu se bo tesnoba majhnih bolnikov zmanjšala. Magnetna resonanca ne bo več strašljiva, postala bo oblika zabave,” preberemo v opisu projekta na spletni strani podjetja Lego.

Komplet ne bo na voljo v odprti prodaji – dostavili ga bodo le določenim bolnišnicam – vendar se ga kljub temu da najti na delu spletne strani Lego, kjer navdušenci kock predlagajo svoje ideje za nove komplete.

Na tej strani prav tako lahko najdete več predlogov kompletov, ki upodabljajo medicinske pripomočke in preiskave, o katerih bi bilo dobro seznaniti najmlajše obolele.

Slikanje z magnetno resonanco je celovita medicinska tehnika slikanja. Zahvaljujoč uporabi magnetnega polja in radijskih valov naprava za slikanje z magnetno resonanco prikaže podrobne slike organov in tkiv pregledanih bolnikov.

Z napravo je mogoče tudi diagnosticirati številne vrste raka in bolezni živčnega sistema. Pregled z magnetno resonanco traja od dvajset minut do ene ure, kar je za mlade bolnike lahko težka izkušnja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
bolezenotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.