Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

“Hoditi skupaj”, kakor je hodil Jezus s svojimi učenci

MASS

wideonet | Shutterstock

Luka Mavrič - objavljeno 27/02/22

Cerkev in celotna družba se srečujeta s številnimi povsem novimi izzivi, ki od nas terjajo odgovore

Marsikdo se sprašuje, kakšna bo naša “pokoronska Cerkev”. Očitno je, da sta močno upadla obisk nedeljske maše in prejemanje zakramentov. Slišati je bilo, da smo se znašli na točki nič. Nekateri upajo, da se bo življenje v naših župnijah čim prej vrnilo v stare tirnice in bo spet tako, kot je bilo prej. Drugi pravijo, da nikakor ne moremo razmišljati o Cerkvi v prejšnjih okvirih, ampak v teh prelomnih časih potrebujemo novo Cerkev.

Vsekakor se mi zdi zelo pomembno, da se več razmišlja in tudi na glas razpravlja o tem, kako bomo obnovili župnijska občestva. V marsikaterih pogledih živimo v prelomnih časih. Cerkev in celotna družba se srečujeta s številnimi povsem novimi izzivi, ki od nas terjajo odgovore.

In kako se Katoliška cerkev odziva na to? Odločila se je za potezo, ki je stara toliko kot sama Cerkev in je značilna samo zanjo in nobeno drugo inštitucijo. Sklicala je sinodo, da bi odkrili, kako v teh burnih časih “hoditi skupaj”, kakor je hodil Jezus s svojimi učenci.

Zato lahko to sinodo vidimo tudi kot povabilo za vsa župnijska občestva, zakonske skupine, družinske organizacije, cerkvena gibanja in sploh vse skupine, da v času po koroni stopimo skupaj na pot in naredimo konkretne korake v smeri nove evangelizacije.

Pred nami bo zdaj več takih priložnosti. Med drugim bomo od 19. do 25. marca obhajali teden družine, v katerem bomo vsak večer prisluhnili pričevanjem družin in se prek spleta povezali v molitvi za vse naše družine. Geslo tedna družine je hkrati tudi geslo 10. svetovnega srečanja družin, ki bo junija v Rimu: “Družinska ljubezen: poklicanost in pot do svetosti”.

Letošnje svetovno srečanje družin pa se ne bo odvijalo le v enem mestu kot doslej, ampak bodo vse škofije sveta v tem času organizirale srečanja družin s spremljajočim programom. V Cerkvi na Slovenskem se nagibamo k srečanjem, ki bodo vključevala peš romanja do izbranih svetišč.

Ne moremo vedeti, kaj se bo dogajalo marca in kaj junija. Navsezadnje pa je pomembno le to, da vsak naredi prvi korak, pa čeprav majhen. In ko na to pot povabimo še Jezusa, smo že v sinodi, za katero upamo, da bo prinesla novo navdušenje nad veselo novico in s tem tudi novo življenje v naša občestva.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.