Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Deklico z Downovim sindromom v šoli nadlegovali, na pomoč ji je priskočil predsednik države

Stevo Pendarovski

Office of the President of the Republic of North Macedonia

Cerith Gardiner - objavljeno 15/02/22

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, je celotni državi poslal močno sporočilo

Mesto Gostivar v Severni Makedoniji je pred dnevi doživelo precejšnje presenečenje: obiskal ga je predsednik Stevo Pendarovski, ki je na poti v šolo pospremil 11-letno deklico.

Emblo Ademi, ki ima Downov sindrom, so vrstniki v šoli nadlegovali. Pravzaprav, kot je na družbenem omrežju Twitter zapisal Seb Starčević, so deklico “sošolci dobesedno izločili, ker so se starši učencev pritoževali, da je v istem razredu kot njihovi otroci”.

Ko je za takšno ravnanje slišal predsednik Pendarovski, se je odločil, da bo zaplet poskušal odpraviti kar sam.

Obisk na domu

Pendarovski je Emblo obiskal na njenem domu: ob obisku ji je izročil nekaj darov, z njenimi starši pa se je pogovoril o različnih ovirah in izzivih, s katerimi se vsak dan soočajo. Kot so pozneje sporočili iz predsednikovega urada, so starši s predsednikom razpravljali o morebitnih rešitvah.

Predsednik se je nato odločil, da bo vsem vpletenim poslal močno sporočilo: kot je poročala ameriška televizijska mreža CNN, je Emblo osebno pospremil na poti v šolo, stopal ob njej po zasneženih mestnih ulicah ter jo nekajkrat tudi prijel za roko.

Njegova izjava za javnost je odmevala po vsem svetu:

Predsednik je dejal, da je ravnanje vseh, ki ogrožajo pravice otrok, nesprejemljivo, še posebej, kadar gre za otroke z razvojnimi posebnostmi. Tudi pri teh otrocih moramo spoštovati vse njihove pravice ter jih enakopravno obravnavati in sprejemati v šolskih učilnicah in na šolskem dvorišču. To je naša dolžnost na ravni države in vsakega posameznika, ključni dejavnik v tem našem skupnem poslanstvu pa je sočutje.”

Kot je zapisano v izjavi za javnost, je predsednik še dejal:

“To bo pomagalo otrokom, kakršna je Embla, mi pa se bomo na ta način od njih lažje naučili, kako se iskreno veseliti stvari, jih deliti in biti solidarni. V tej družbi smo vsi enakopravni. V Gostivar sem prišel, da bi izrazil svojo podporo in ljudi ozavestil, da je vključevanje drugačnih eno temeljnih družbenih načel.”

Pendarovski je ponudil tudi svojo podporo Emblinim staršem pri njihovih prizadevanjih za zaščito hčerkinih pravic ter pravic vseh drugih, ki so se znašli v podobnem položaju.

“Predsodki v tem kontekstu so glavna ovira pri izgradnji enakopravne in pravične družbe za vse … ustrezna ministrstva in pristojne ustanove imajo zakonsko in moralno obvezo, da poskrbijo za vključujoče izobraževanje, ki mora biti v prvi vrsti osredinjeno na razvoj spretnosti in sposobnosti otrok z različnimi razvojnimi procesi, s poudarkom, da je na ta občutljiva vprašanja najprej treba opozarjati splošno javnost.”

V svojih prizadevanjih, da državljane ozavesti o izzivih, s kakršnimi se soočajo Embla in njej podobni otroci, je predsednik Pendarovski Severni Makedoniji – in vsemu svetu – pokazal, da te stvari jemlje skrajno resno.

Glede na to, da sta bila oba predsednikova starša učitelja, njegova žena je pediatrinja in profesorica na Fakulteti za zobozdravstvo, Pendarovski, pravoslavni kristjan, pa je diplomirani pravnik, ima predsednik Severne Makedonije dobre možnosti, da bo vplival na spremembe, ki bodo v pomoč najbolj ranljivim otrokom, za katere bi morala družba najbolje poskrbeti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

HOMEWORK
Preberite še:5 pasti dela od doma

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.