Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Hud ciklon močno prizadel Madagaskar, misijonarji potrebujejo našo pomoč

273494830_5044932828897361_4970640760569192574_n.jpg

@missio.si | Facebook

Katarina Berden - objavljeno 07/02/22

Slovenski misijonarji poročajo o veliki škodi

V soboto, 5. februarja, je afriški otok Madagaskar dosegel ciklon, imenovan Batsirai. Posledice ciklona so izredno močan veter in obilne, uničujoče padavine, zaradi katerih so začele naraščati vode. Sprožili so se plazovi, vode odnašajo riževa polja, podirajo drevesa, uničujejo stavbe in električne drogove.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

O ogromni škodi poročajo tudi slovenski misijonarji, ki delujejo na različnih delih Madagaskarja. Mnogo ljudi, ki že tako živijo v revnih razmerah, je ostalo brez strehe nad glavo, nekateri so ostali brez vsega.

Posledice, ki jih je in jih še bo prinesel ciklon, bodo občutili še dolgo. Ker so uničena polja, pridelki in druge dobrine, bo prišlo tudi do velike lakote. Naši misijonarji se v teh dneh močno trudijo, da bi po svojih najboljših močeh pomagali svojim ljudem in jim zagotovili začasna bivališča in vse, kar potrebujejo za preživetje.

Janez Krmelj, ki deluje v misijonu Ampitafa, je za Misijonsko središče Slovenije povedal: “Škoda je velika za domačine, ker bodo še tri mesece odvisni od manioke, ki je polomljena v korenini in bodo gomolji zgnili, ter kruhovca, ki ga je otreslo. Koliko poti je pretrganih, še ne vemo.”

Najbolj prizadeto je območje, na katerem deluje misijonar Jože Adamič: “Stanje je zelo slabo in zaskrbljujoče. Tri stavbe odkrite, voda še kar narašča, podrta drevesa, potrgana napeljava, vse luči na šoli je odnesel veter.”

Če želite, lahko s svojimi darovi pomagate, da bodo ljudje v tamkajšnjih misijonih vsaj nekoliko lažje preživeli in prebrodili to hudo stisko, v kateri so se znašli.

Dar za pomoč prizadetim ob ciklonu Batsirai lahko nakažete na:

Misijonsko središče Slovenije
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0201 4005 1368 933
Namen nakazila: ciklon Madagaskar
Koda namena: CHAR
Referenca: SI00 249209

Madagaskar je sicer že pred nekaj tedni, okoli 19. januarja, prizadelo hudo deževje. “V okolici mesta Akamasoa je pred slabim mesecem prišlo do številnih zemeljskih plazov in podporni zidovi teh preprostih hiš so popustili, zaradi česar so se hiše porušile. V eni izmed hiš so danes zjutraj okoli 2. ure pod ruševinami umrli trije mladi bratje, stari 17, 14 in 10 let.” Šolali so se v šoli Petra Opeke, ki je takrat povedal:

“Ta novica nas je vse šokirala. Ob tej nesreči ostanemo brez besed. Pomagali pa jim bomo po svojih močeh.”

Misijonsko središče Slovenije je v svoji objavi na Facebooku še dodalo, da je Peter Opeka spodbujal svoje trpeče ljudi in jim obljubil, da jim bodo pomagali obnoviti hiše, ki jih je doletela škoda.

Tags:
misijonar
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.