Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako vam otroci lahko pomagajo, da postanete boljši ljudje

FAMILY

Jack Frog | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 17/11/21

Ni treba, da imate v rokah vse niti, če želite biti dobri starši. Že samo starševstvo lahko pripomore k temu, da postanete boljša oseba!

“Res ne vem, kako ti uspeva. Moje življenje ni dovolj urejeno, da bi morala skrbeti še za otroke,” mi je z nasmehom na obrazu zaupala prijateljica. Srečali sva se ob skodelici kave, ko se je za krajši čas ustavila v mestu, preden je odbrzela naslednji pustolovščini naproti.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

“Zagotavljam ti, da mi v resnici ne uspeva vedno,” sem ji prav tako smeje se odgovorila. Načeli sva drugo temo, toda njena opazka se mi je vtisnila v spomin. Zakaj meni, da mora imeti popolnoma urejeno življenje, preden bi sploh pomislila na otroka?

Njene zgrešene predstave pravzaprav niso nič neobičajnega. Seveda, če si človek želi otrok, mora imeti življenje urejeno do določene mere: potrebna so sredstva, s katerimi bomo skrbeli za otroke.

Zelo priporočljivo je tudi, da smo predelali kakršnekoli travme iz otroštva, da sami lahko postanemo zdravi in pozitivno naravnani starši. Toda za starševstvo resnično ni treba, da imamo vse urejeno v ravni vrsti kot domine.

Pravzaprav je po mojem mnenju lahko ravno starševstvo izhodišče, da postanemo boljši ljudje. Komik Jim Gaffigan je nekoč dejal: “Prepričan sem, da sem z vsakim od svojih petih otrok postal boljši človek. Zato se mi zdi, da potrebujem še okoli 34 otrok, pa bom že čisto spodoben moški.”

Morda se moji prijateljici zdi, da imam vse niti v rokah, ker me je samo starševstvo korenito spremenilo. Zavedam se, da sem kot mati štirih otrok postala zrelejša in bolj potrpežljiva. Vsak dan starševstva prinaša nove izzive in če dopustimo, nas ti resnično lahko spodbudijo v rasti.

Za trenutek se ustavimo in malce premislimo o različnih načinih, kako otroci iz nas naredijo boljšega človeka. Izbrala sem pet možnosti, kako vam otroci (upam, da res!) pomagajo rasti v kreposti in dobroti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
starševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.