Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 1. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Slovenija, ki ima “prebivalcev za pol Milana”, osvaja medaljo za medaljo

000_9N69EZ.jpg

JANEK SKARZYNSKI | AFP

Lojze Grčman - objavljeno 20/09/21

Slovenska odbojkarska reprezentanca je druga v Evropi. "Ti fantje so pozitivno predrzni. Vidijo, čutijo, vedo svoje sposobnosti, ki so jih dodobra izkoristili"

Nedelja je bila za Slovence srečen dan. Odbojkarska reprezentanca je namreč osvojila srebrno kolajno na evropskem prvenstvu. V finalu, ki je potekal v poljskih Katovicah, je bila od slovenskih fantov boljša šele Italija s 3 : 2. To je bila za odbojkarsko reprezentanco že tretja srebrna kolajna na evropskih prvenstvih v zadnjih šestih letih.

Sogovorniki v Aleteijini anketi vam razkrivajo, kaj jih je v tej ekipi najbolj navdušilo. Oglejte pa si tudi fotogalerijo s finala.


Zoran Jerončič, odbojkarski trener:


“Pri odbojkarski reprezentanci me je najbolj navdušilo to, kako so fantje povezani v ekipo. Veste, odbojka je – verjamem – edini šport na svetu, kjer brez tega ne moreš zmagati. Pomoč, sodelovanje, popravljanje so pri tem športu resnično ključnega pomena. Če nekomu slabo podaš, se bo iz tega toliko težje izcimilo kaj dobrega, če on tega ne bo popravil.”

“Fantje si pomagajo tudi v najtežjih trenutkih. Drži, po njih in ostalih športnikih bi se morali zgledovati politiki, posnemati vrednote povezanosti in odnosa do sebe, nasprotnika, prijatelja, državljana. Številni uspešni športniki so kasneje prišli na vodstvene položaje, na primer v podjetjih. Šport jih je nekaj naučil. V politiki in družbi bi se morali tako obnašati. Porazi in zmage pa so sestavni del življenja. Slovenski šport nam daje lekcije vsak dan.”

“Veste, kdaj sem spremenil mnenje o našem športu? Pred časom sem bil pri prijatelju v Italiji. Gledal sem tekmo naše rokometne reprezentance, ki je izgubila, zato sem bil jezen. Prijatelj pa me je debelo gledal: ‘Zakaj se jeziš? Slovencev vas je za pol Milana, zmagujete pa povsod.’ Tedaj me je z oblakov spustil na tla. Naše športnike sem začel gledati povsem drugače. Košarka, odbojka, atletika, hokej … Povsod smo dobri. Usmerjeni moramo biti v pozitivno, ne le kritizirati. Videti je treba dobro, slabo bo tako ali tako prišlo samo po sebi.”


Samo Miklavc, nekdanji reprezentant:


“To je generacija, ki potrjuje kakovost in uspehe iz leta v leto. Potrjuje, da evropsko prvenstvo 2015 (tedaj je Slovenija prvič osvojila srebrno kolajno, op. a.) ni bilo muha enodnevnica. Na vseh naslednjih prvenstvih se je izkazalo, da je Slovenija na evropskem in svetovnem vrhu. Ekipa ima fizični in tehnični potencial, predvsem pa so fantje dobra klapa. Dihajo drug za drugega, za podobo na igrišču si zaslužijo največji poklon. Čestitke tudi Odbojkarski zvezi Slovenije, ki skrbi za vrhunske pogoje. Kosamo se lahko z najboljšimi državami na svetu.”


Šopek slovenskih medalj

Slovenski odbojkarji so srebrno kolajno na evropskem prvenstvu osvojili že leta 2015 in nato 2019. Za prvo slovensko medaljo ekipnih športov na velikih tekmovanjih so poskrbeli rokometaši leta 2004, ko so prav tako osvojili srebro. V tem pogledu najbolj plodno leto pa je bilo 2017. Tedaj so košarkarji postali evropski prvaki, rokometaši pa tretja ekipa sveta.


Matija Pleško, nekdanji reprezentant:


“Lakota po zmagi je največja odlika te ekipe. Ta generacija je prva v slovenski odbojki, ki je primerljiva s svetovno smetano odbojkarjev po rasti in predispozicijah. Fante krasi neskromnost, vedo, česa so sposobni, to jih žene naprej. Zanikajo majhnost Slovenije. Velikost ni pomembna. Na igrišču je po šest igralcev na vsaki strani. Naša generacija je imela veliko željo, takšne višine, kot jo ima ta ekipa, pa nismo imeli. Ti fantje so pozitivno predrzni. Vidijo, čutijo, vedo svoje sposobnosti, ki so jih dodobra izkoristili.”


Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.