Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Najstarejša slovenska založba, ki je imela nekoč več kot 90.000 naročnikov

223947481_570632810760480_1164494284782346452_n.jpg

Celjska Mohorjeva družba

David Tomažin - objavljeno 27/07/21

Na današnji dan pred 170 leti je bilo v Celovcu ustanovljeno Društvo sv. Mohorja (danes imenovana Mohorjeva družba), najstarejša slovenska založba

S pomladjo narodov se je v širših slojih takratne slovenske družbe začela zbujati zavest o pomembnosti prevzema politične moči za narod, ki želi dolgoročno obstati. Med pomembnejše je sodilo tudi področje kulture in duhovne rasti.

“Dobre bukve za Slovence”

Pobudo za nastanek društva je že pred pomladjo narodov dal Anton Martin Slomšek. Tako so 27. julija 1851 celovški kaplan Andrej Einspieler, učitelj slovenščine Anton Janežič, duhovnik v Gorjah Matija Majar in preostali somišljeniki po zgledu češkega Društva sv. Janeza Nepomuka razglasili “družtvo, ktero bode dobre bukve za Slovence izdajalo in jih med njimi razširjevalo”. To jim je tudi uspelo, saj je bila organizacija prva v zgodovini slovenskega naroda, ki je povezala in duhovno zedinila vse Slovence.

Ime po sv. Mohorju

Društvo si je izbralo ime po sv. Mohorju, ki ima pomembno vlogo v slovenski zgodovini. Kot zavetnik oglejskega patriarhata je bil češčen kot ena prvih prič krščanstva na tem območju. Ime Mohor je slovenski izraz za grško ime Hermagoras (sestavljeno iz Hermes, tj. grški poslanec bogov, ter iz gr. agora, tj. zbirališče, trg). Etimološko Hermagoras in Mohor torej zaznamujeta (jasno) govorjenje, sporočanje, priča(nje), kar ustreza izbrani viziji Društva.

Leta 1852 so v društvu izdali prve knjige in ga na začetku leta 1860 zaradi upadanja naročnikov preosnovali v cerkveno bratovščino Družbo sv. Mohorja. Od tedaj naprej se je ob obilni založniški dejavnosti število članov oz. naročnikov povečevalo in doseglo vrh v zadnjem letu prve svetovne vojne – bilo jih je kar 90.512! Poleg kmečkega prebivalstva so polovico naročnikov sestavljali izobraženci.

Spodbujanje rabe slovenskega jezika

Bistvo nastanka Društva je bilo razvoj in spodbujanje uporabe slovenskega jezika, hkrati pa tudi vzpostavitev večje bralne kulture v takratni slovenski družbi. Slomšek je čutil jasno potrebo in nujo, da ljudstvu zagotovi dostopne knjige, ki bodo Slovencem prinesle večjo bralno pismenost, širšo izobrazbo, lažje razumevanje Svetega pisma in poglabljanje krščanske vere, gradivo za šole, strokovna in splošna gospodarska znanja, razvedrilo ter vsesplošno omiko v maternem jeziku.

Društvena založniška dejavnost je najbolj znana po izdaji knjig, povezanih z versko vsebino, ki so sčasoma dobile ime mohorjanke. Te so služile kratkočasju in moralni rasti bralcev. Kažejo povezavo med (tiskano oz. brano) besedo, ki jo je društvo želelo širiti, ter med antičnim in krščanskim logos, ki se pojavi tudi v začetku Janezovega evangelija.

Mohorjeva družba je bila prva, ki je razpisala prvo slovensko literarno nagrado. Dobil jo je Josip Jurčič za povest Jurij Kozjak, slovenski janičar. Od leta 1858 še danes izdaja vsakoletni znameniti Mohorjev koledar, od leta 1860 pa najstarejšo slovensko knjižno zbirko Slovenske večernice.

Težko obdobje med vojnama

Razpad Avstro-Ogrske in nastanek nove jugoslovanske države sta povzročila nastanek meje na severu. Zaradi neuspeha plebiscita je Celovec ostal zunaj novonastale slovenske države, zato so Družbo preselili v Prevalje in tam ostali do leta 1927, ko so se preselili v Celje.

Leta 1924 so goriški Slovenci ustanovili lastno Goriško Mohorjevo družbo. Obdobje med vojnama je bilo za Mohorjevo družbo težko, število članov je močno padlo, produkcija in založništvo sta stagnirala, hkrati pa je bilo slovenstvo obdano z njem sovražnimi nacionalizmi (še posebej na Goriškem). Društvi v Celovcu in Celju sta skušali ostati povezani, a se je povezava bolj ali manj končala leta 1940.

Tri Mohorjeve družbe

Med drugo svetovno vojno je bilo delovanje Mohorjeve družbe oteženo, a po zaslugah ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana in duhovnika Frana Saleškega Finžgarja ne povsem ukinjeno. Po vojni je Mohorjeva znova pridobila mnogo članov, a je naklade omejevalo “pomanjkanje papirja”. V drugi polovici 20. stoletja so tako hkrati ločeno in prepleteno delovale tri Mohorjeve družbe: v Celovcu, Celju in Gorici.

Po vojni je bila obnovljena Družba v Celovcu, ki je postala pomembna organizacija koroških Slovencev. Ločeno sta delovali še Celjska Mohorjeva in Goriška Mohorjeva.

Mohorjeva družba deluje še danes. Njena dejavnost še danes sloni na krščanskih načelih, njena naloga je (še vedno) negovati in širiti slovenski jezik, česar pa ne počne zgolj z izdajanjem knjig.

Viri:
študija Člani Družbe sv. Mohorja in Slovenske matice v župniji Šmarje do leta 1918
spletna stran Celjske Mohorjeve družbe
spletna stran Celovške Mohorjeve družbe
spletna stran razlage imena Hermagoras-Mohor.

Tags:
branjeSlovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.