Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Dojenje v javnosti? Naravno in normalno!

mère qui allaite

Tomsickova Tatyana I Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 01/07/21

Je dojenje na javnih mestih še vedno tabuizirano?

Kljub trem otrokom, ki sem jih v seštevku skupno dojila 34 mesecev, nisem imela nikoli niti ene slabe izkušnje z dojenjem v javnosti. Ne vem, komu ali čemu gre zasluga za to.

Je v manjših krajih dojenje v javnosti bolj tabuizirano?

Živim v glavnem mestu, kjer vedno bolj opažam, da se ljudje iz nekega splošnega “mestnega bontona” (ki je še toliko bolj opazen v tujih velemestih) ne zanimajo kaj preveč za to, kaj počnejo, nosijo ali poslušajo mimoidoči. Res je tudi, da sem dojenje v javnosti sama vedno jemala kot nekaj samoumevnega in mi ni bilo nerodno, kot da bi počela kaj prepovedanega.

Zavedam pa se, da v manjših krajih doječe mamice še vedno lahko naletijo na neodobravanje, če svojega dojenčka podojijo na klopci v parku, za mizo v lokalu ali pa v kakšni čakalnici.

Tudi v nekaterih drugih državah doječe mame še vedno naletijo na neodobravanje, zato številne znane osebnosti s ponosom kažejo fotografije dojenja na socialnih omrežjih, pogosto pa jih opremijo s ključnikom oz. hashtagom #normalizebreastfeeding.

Slovenija se mi zdi dojenju prijazna dežela

Pozitivni učinki na dojenje se seštevajo. Dolg porodniški dopust mamam omogoča, da se dojenju brezskrbno posvetimo in da lahko dojimo vsaj eno leto, mnoge tudi dlje, če tako želijo. Na dojenje se bodoči starši mentalno pripravljajo že pred porodom, saj je govora o dojenju (v materinski šoli, na internetu, v literaturi, na porodnih tečajih, …) kar precej. Na voljo so čudovite svetovalke, ki nudijo konkretno pomoč, kadar se mama zaradi dojenja znajde v stiski.

Prav zato se mi zdi nenavadno, da kakšna mamica občasno še vedno naleti na težave, kadar hoče dojiti otroka v javnosti. Naj gre za obtožujoče poglede, nezaželene komentarje ali negativne pripombe, mama ima pravico svojega otroka podojiti tudi izven svojega doma.

Brez skrbi, tudi tisti z najmočneje razvitim občutkom za sramežljivost so lahko prepričani, da tega ne počne z namenom razkazovanja svojega oprsja, temveč ker je njen dojenček navajen, da se pri njej nahrani, odžeja in potolaži, kar je vse povsem naravno in zelo zaželeno.

Nekaj nasvetov za dojenje v javnosti

Vseeno pa je dobro, da pri dojenju v javnosti mamica upošteva nekaj nasvetov, ki bodo olajšali dojenje predvsem njej ter obema z dojenčkom omogočili bolj mirno dojenje:

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.