Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

30 let Slovenije. Obudite spomine na prve poštne znamke

znamke-samostojna-slovenija-grbi-.jpg

Peter Pokorn jr.

Lojze Grčman - objavljeno 25/06/21

Poštne znamke, ki so zaznamovale rojstvo in prva leta samostojne slovenske države

Da ne bo dvomov: prva znamka v samostojni Sloveniji je bila izdana 26. junija 1991. Na njej je osnutek slovenskega parlamenta, tedaj še skupščine, ki ga je narisal arhitekt Jože Plečnik. Vendar je bila v tistem obdobju izdaja znamk še otežena, ker Slovenija še ni bila članica svetovne poštne zveze. Znamka je zato v poštni promet znova prišla šele 8. oktobra istega leta.

Gotovo se spominjate znamk z ozadji različnih barv, na katerih je bil slovenski grb. Tudi te so bile med prvimi slovenskimi znamkami. Leta 1992 je serija znamk z grbom dobila še svojo nadgradnjo – znamke za 2, 6, 20, 50 in 100 tedanjih slovenskih tolarjev.

Sprehodite se po fotografijah legendarnih poštnih znamk:

Aprila leta 1992 je bila ukinjena veljavnost vseh jugoslovanskih poštnih znamk, je pojasnil Janez Cerkvenik iz Filatelističnega društva Lovro Košir iz Škofje Loke, ki je prispeval večino materialov (znamk, ovojnic, žigov, dopisnic …) za razstavo v škofjeloškem Sokolskem domu, kjer so nam eksponate prijazno fotografirali. Razstavo si lahko ogledate do 6. julija.  

Tags:
Slovenci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.