Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vpliv koronacepiv na nosečnice

GRAVIDANZA GEMELLARE

Di Olga Rolenko | Shutterstock

Mojca Masterl Štefanič - objavljeno 12/06/21

Nosečnice naj se posvetujejo s svojim zdravnikom

Konzorcij mednarodnih katoliških medijev v okviru svojega projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni poroča o katoliški spletni strani, ki je objavila prispevek, da mRNA cepiva, kot sta denimo cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, povzročajo spontane splave in neplodnost pri ženskah po vsem svetu.

Pri konzorciju zatrjujejo, da za to ni nikakršnih dokazov in da v primerih, o katerih se je poročalo, nikoli ni bilo potrjeno, da bi splav lahko povzročilo cepivo.

Zdravniki v vseh državah, kjer uporabljajo cepivi omenjenih proizvajalcev, poročajo o pacientih, ki prihajajo k njim z vprašanji, ali obstaja kakršna koli možnost neplodnosti in/ali spontanega splava po prejemu cepiva, v nadzorni sistem nad odzivi na cepiva (VAERS) pa so doslej prejeli prek 160 sporočil o spontanih splavih med ženskami v Združenih državah Amerike, ki so prejele cepivo proti koronavirusni bolezni.

Toda doslej ni nobenih dokazov o zmanjšanju moške ali ženske plodnosti po prejemu cepiva, prav tako tudi ne o povečanem številu spontanih splavov zaradi injekcij (opozoriti je treba, da primeri spontanih splavov, prijavljeni v nadzorni sistem VAERS, niso nujno vzročno povezani s cepivi, pač pa gre zgolj za časovno sovpadanje).

“Nobenih dokazov ni, da bi cepiva, posebej tista proti koronavirusni bolezni, kakor koli vplivala na plodnost, ne pri moških ne pri ženskah,” odločno zagotavlja Adelaida Sarukhan, imunologinja in znanstvenica pri Inštitutu za globalno zdravje v Barceloni.

Začasni dejavniki

Lahko pa se zgodi, da po prejemu cepiva vrsta dejavnikov privede do zmanjšane proizvodnje semenčic, vendar je to zgolj začasno stanje: “Nekateri ljudje imajo po prejemu cepiva dan ali dva povišano telesno temperaturo in znano je, da ta lahko povzroči zmanjšano proizvodnjo semenčic,” pojasnjuje Sarukhanova. Toda “ta učinek je zgolj začasen”, podoben tistim, ki jih moški lahko izkusijo, “če imajo iz kakršnih koli drugih razlogov povišano telesno temperaturo, recimo zaradi prehlada ali gripe”.

Nosečnice naj se posvetujejo s svojim zdravnikom

Cepiv proti koronavirusni bolezni doslej še niso na splošno priporočili nosečnicam in doječim materam, ker ta skupina ni bila vključena v klinična testiranja in zato obstaja zelo malo podatkov o učinkovitosti in varnosti cepiv za to populacijo. Obstaja pa že nekaj novih raziskav, ki zaenkrat kažejo, da so mRNA cepiva za nosečnice varna.

V Združenih državah Amerike in Združenem kraljestvu nosečnicam že svetujejo cepljenje proti koronavirusni bolezni, v drugih državah po svetu pa se nosečnice zaenkrat za cepljenje odločajo same. To seveda storijo po posvetu s svojim zdravnikom, s katerim pretehtajo morebitne prednosti in tveganja, ki jih cepljenje lahko prinese, glede na njihovo potencialno tveganje ob izpostavljenosti virusu, ali glede na predhodno patološko stanje, ki bi v primeru okužbe njihovo stanje lahko poslabšalo.

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.