Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 lažne novice o cepivih proti covidu-19

COVID

Shutterstock | Wirestock Creators

Aleteia Brazilija - objavljeno 06/06/21

Bodite pozorni na to, kar kroži po nekaterih skupinah na družbenih omrežjih

Katoliška cerkev navaja, da se lahko proti covidu-19 uporabljajo “vsa cepiva, ki so klinično varna in učinkovita”. Poleg tega se Katoliška cerkev zavzema za pravico do cepljenja in jo označuje kot “dobrodelno dejanje”.

V tem smislu smo za boljšo razjasnitev zadeve izbrali 4 lažne novice (fake news) o cepivih proti covidu-19, ki so krožile po skupinah na družbenih omrežjih.

1novo cepivo proti koronavirusu povzroča raka dojk

Podatki, ki so bili objavljeni v skupinah proti cepivom, da imunizacijsko sredstvo proti covidu-19 lahko povzroči tumorje na dojkah, so napačni. Podatki različnih študij kažejo, da lahko po prejemu cepiva začasno otečejo bezgavke.

Če morate opraviti mamografijo, je priporočljivo, da jo načrtujete pred prejemom imunizirajočega sredstva ali po štirih tednih – gre namreč za obdobje, po katerem se bezgavke povrnejo v normalno stanje.

2naša imunost se zmanjša, ko se cepimo proti novemu koronavirusu

Ena od lažnih novic, ki krožijo po internetu, je tudi ta, da imunizacija proti covidu-19 vpliva na imunski sistem in povzroči večjo nagnjenost k boleznim. Cepiva imajo različno stopnjo učinkovitosti, vendar vsa ščitijo pred covidom-19 in ustvarjajo protitelesa proti novemu koronavirusu. Poleg tega ne škodijo imunskemu sistemu v boju s to in z drugimi boleznimi.

3čebula in česen, pomešana z vodo, učinkovito zdravita pljučno fibrozo, ki jo povzroča koronavirus

Video, ki kroži po spletu, vsebuje lažne informacije. Poleg tega, da nimamo nobenega dokaza o učinkovitosti tega domačega recepta, je potrebno, ko opazimo prve simptome covida-19, takoj poiskati zdravniško pomoč, da se bolnikovo stanje ne poslabša.

4uporaba dveh odmerkov cepiv različnih proizvajalcev proti covidu-19 zagotavlja večjo imunost

Ti podatki so napačni. Farmacevtska podjetja uporabljajo različne tehnologije za razvoj svojih cepiv in ni raziskav o posledicah jemanja prvega odmerka zdravila CoronaVac, drugega pa od drugega proizvajalca.

Upoštevati moramo dejstvo, da je pri zdravilu CoronaVac za popolno imunizacijo priporočljivo, da se vsak odmerek vzame s presledkom od 14 do 28 dni. Druga cepiva, na primer Oxford / AstraZeneca, ki jih proizvaja Fundacija Oswaldo Cruz, pa zahtevajo drugačen interval (v tem primeru tri mesece).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.