Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Vsakič se je izkazalo, da izpade mnogo bolje, ko sodelujeva in drug drugemu prisluhneva”

IMG-0731-e1618982470115.jpg

Fotografija je last Saše Lešnjek Volasko.

Valerija Trček - objavljeno 29/04/21

Ženska ženski – žena, pevka, učiteljica petja Saša Lešnjek Volasko

Saša Lešnjek Volasko je ženska mnogih talentov. Čeprav ne prihaja iz glasbene družine, je že kot deklica vedela, da bo pevka. Čutila je, da je glasba lahko njeno poslanstvo. Je ljubiteljica slovenske popevke, učiteljica petja, sinhronizira risanke in ustvarja svojo glasbo. Pri osmih letih si je ogledala prvi muzikal, Brilijantino, in njen trud jo je pripeljal do tega, da je deset let pozneje igrala glavno vlogo v slovenski različici tega muzikala.

Ljubezen do glasbe jo je povezala tudi z njenim možem, glasbenikom in producentom Alexom Volaskom. Pravi, da se med njima ni zgodila “ljubezen na prvi pogled”, temveč “ljubezen na prvo pesem”.

1.Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva bi bil zame definitivno brez budilke. V miru bi se prebudila skupaj z Alexom in najino psičko Bibo in nobenemu od naju se ne bi nikamor mudilo. Lepo bi spila jutranjo kavico in v miru pripravila zajtrk, potem pa bi šla na sprehod.

Žal takšnega jutra nisem doživela že od lanskega poletja, saj so najini urniki ves čas tako natrpani. Ampak nič hudega, verjamem, da bo kmalu spet prišlo.

View this post on Instagram

A post shared by Saša Lešnjek🌹 (@sasalesnjek)

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …
Ponavadi nič, saj sem tako zaspana, da si še zobe umijem z zaprtimi očmi. Sicer pa se poskušam nekako pripraviti na dan in si reči par spodbudnih besed, preden grem skozi vrata.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
Se tako sama najbolje počutim. Zdi se mi, da sem lahko najboljša verzija sebe zase in za ostale takrat, ko poskrbim zase in se dobro počutim v svoji koži.

4. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Že pri enajstih letih sem dobila diagnozo, da imam precej hudo bolezen na srcu. To je bila verjetno najhujša preizkušnja v mojem življenju, saj je zelo težko pri tako mladih letih sprejeti dejstvo, da boš moral živeti z določenimi omejitvami, sploh ko je vse, kar bi rad kot otrok počel, plesal, skakal in užival. Seveda sem se tudi s tem naučila živeti. Morda je ravno to razlog, da se je moja vez z glasbo še bolj okrepila in sem se ji lahko posvetila res 100-odstotno.

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Zadnje čase sem pri tem precej neuspešna, vsaj kar se tiče časa zame ali za naju z Alexom. Na telefonih imava skupni koledar, ker je to edini način, da dohajava urnike drug drugega. Ko na začetku tedna preletim vse dneve, pogosto ugotovim, da se bova videla samo zjutraj in zvečer.

Poskusiva pa vseeno izkoristiti kakršnokoli luknjo, ki jo najdeva vmes, za skupno kosilo ali krajši sprehod. Zelo sem si blizu s svojo družino in sem vesela, da jih lahko obiščem vsaj enkrat na teden.

6. Z možem veliko ustvarjata skupaj. Kako sodelujeta? Ločujeta svoje življenje in delo ali se oboje dnevno prepleta? 
Oboje se kar močno prepleta, ker je glasba res tako velik del najinih življenj. Ampak me to nič ne moti, saj je to tudi ena izmed stvari, ki naju je zbližala.

7. Ali je to, da delata skupaj, kdaj vir napetosti med vama?
Ja, kar pogosto. Sploh ko sva v studiu in snemava nove pesmi, saj imava vsak svojo vizijo, kako bi morala pesem zveneti, in sva pri tem precej trmasta. Ampak mislim, da se je še vsakič do sedaj izkazalo, da izpade mnogo bolje, ko sodelujeva in drug drugemu prisluhneva.

IMG-0671-e1618982751164.jpg

8. Ste tudi učiteljica petja in imate svojo glasbeno šolo. Kaj vas je pripeljalo v ta poklic? Kako se sicer soočate s trenutno situacijo, ko je glasbeno udejstvovanje precej omejeno?
Že od majhnega sem čutila veselje do tega, da ostalim pomagam. Vedno sem rada znanje in izkušnje delila naprej. Tako da sem bila velikokrat zraven, ko je Alex snemal z zelo mladimi pevkami in pevci. Če so imeli kakšen problem s tonom ali interpretacijo, so me prosili za nasvet. V veliko veselje mi je bilo potem videti, kako je majhna stvar res lahko spremenila njihov pristop do pesmi.

Tako sem v bistvu začela pot do poučevanja. Na začetku mi je par deklet pisalo, da bi se rade učile pri meni, potem pa sem odprla svojo pevsko šolo in se je vse odvilo samo od sebe.

Glasbeniki smo žal eni izmed tistih, na katere je epidemija najmočneje vplivala. Ogromno ljudi je ostalo brez služb. Res mi je hudo ob misli na to, sploh ker sva bila priča, kako je vse to vplivalo na najine glasbene prijatelje, ki so se preživljali izključno z nastopi.

Sama sem želela lani oktobra izdati svoj prvi studijski album, ki je pripravljen že kar nekaj časa. Upam, da se bo izid lahko zgodil takoj, ko se ukrepi malo sprostijo, in da ga bom lahko pospremila tudi s kakšnim nastopom v živo.

Moram priznati, da so se me sploh v prvem valu epidemije lotevale precej temačne misli. Nekako se je takrat vse zdelo brez konca in res je grozen občutek, ko ti je to, kar počneš najraje, odvzeto oziroma celo prepovedano. Hvaležna sem, da sem vseeno ves čas obdana z glasbo, tudi prek svojih učencev. Nikakor si ne bi želela ukvarjati z ničimer drugim, kljub trenutni situaciji. Vse mine in tudi epidemija bo.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Vedno poskusim, ne glede na to, kako slabo izgleda situacija, pomisliti na vse pozitivne stvari v svojem življenju. Trdno verjamem, da se vse v našem življenju zgodi z razlogom in da bo tudi še tako slaba stvar, kot se nam zdi v tem trenutku, nekoč v prihodnosti imela smisel in nas privedla do nečesa lepšega.

10. Biti ženska je lepo, ker …
Smo ženske res magična bitja. Sama sem res ponosna na to, da sem ženska in ko gledam vse močne ženske okoli sebe, me res navdihne, kaj vse zmoremo in česa smo sposobne.


Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.


Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.