Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ganljiva zgodba dveh sosedov in klavirskega dua

PIANO

Aris-Tect Group | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 16/04/21

Dva neznanca sta našla oporo in tolažbo, ko sta jo najbolj potrebovala

Nedavna zgodba na TikTokuje pokazala, kako sta dva soseda med pandemijo našla družbo in novo življenje zahvaljujoč skupni ljubezni do klavirja.

Skrivnostni sosed

Ganljiva zgodba se je začela, ko je Giorgio Lo Porto na drugi strani stene zaslišal soseda, ki je igral klavir. Kot poroča ameriški medij Upworthy, je Lo Porto Italijan iz Londona, ki se je odločil stopiti v stik s sosedom in mu pustil sporočilo, v katerem je prosil, naj igra My Heart Will Go On.

Skrivnostni sosed se je strinjal in spodbudil Lo Porta, da je predlagal, naj skupaj odigrata duet iz udobja svojih domov. Svojo melodijo je začel ob 14. uri in ko se je ustavil, je sosed nadaljeval. Sčasoma so dueti med dvema popolnima neznancema postali običajno srečanje ob koncu tedna.

“Valentinovo je. Zaprti smo. To je bil najin način, da rečeva: ‘Ne vem, kdo si, vendar sem tukaj. Nisi sam,'” je 14. februarja povedal Giorgio.

Prvo srečanje

Teden dni pozneje se je zgodila prelomnica. Končno sta se spoznala in “bilo je boljše, kot sem pričakoval,” je delil TikToker. Izkazalo se je, da je skrivnostni pianist 78-letni Poljak po imenu Emil, ki je tam živel začasno, dokler ne bi prodali njegovega doma.

“Decembra je izgubil ženo zaradi covida in ostal mu je le klavir. In razlog, zakaj je vsak vikend igral ob 14.00, je, da je bilo to všeč njegovi ženi,” je navdušeno priznal Giorgio.

Kljub temu da Emil ni želel nastopati v videoposnetkih, je izrazil hvaležnost Giorgiu, ker ga je motiviral v najbolj čustvenem in osamljenem času. Fant je delil svojo namero, da nadaljujeta glasbenima srečanja, dokler Emil ne najde stalnega doma.

@giorgio_lp_

I wasn’t surprised – I knew there was a special soul behind that wall #fyp#foryou#music#neighbour#love#piano#foryoupage

♬ original sound – Giorgio Lo Porto

Postal navdih za pesem

Medtem ko sta se družila, je Emil Giorgia navdihnil, da je napisal svojo skladbo Dragi Emil.

“Ko sem napisal to skladbo, sem si začel predstavljati življenje Emila, 78-letnega vdovca, ki je izgubil ženo zaradi tega neumnega virusa in  je dneve zaradi zaprtosti preživljal sam doma. Ki se je veselil igranja najljubših klavirskih pesmi vsak vikend ob 14.uri. Dokler se na njegovih vratih ni znašlo sporočilo. Pismo, ki mu je pokazalo, da je slišan in da ni sam. In začelo se je novo prijateljstvo. Dva klavirja, ločena s steno, ne da bi vedela, kdo igra. A to ni bilo pomembno, ” je delil Giorgio.

Lahko si svetloba v temi nekoga drugega

Par je skupaj odigral zadnji duet, Beethovnovo sonato Moonlight, preden se je Emil konec februarja odselil. Čeprav se je starec še naprej izogibal kameram, je dejal, da je srečnejši in hvaležen tistim, ki so poslušali njune duete.

V svojem videu je Lo Porto poudaril: “Lahko si svetloba v temi nekoga drugega. Torej sveti še naprej.”

Žalosten konec ganljive zgodbe

Ta ganljiva zgodba ima žalosten konec: 14. marca je Giorgio sporočil, da je njegov stari sosed umrl v spanju “in zdaj se je spet združil s svojo ženo”. 

Ta grenko-sladka zgodba prikazuje neverjeten vpliv, ki ga imata lahko dva neznanca drug na drugega. Lo Porto je ob tem zapisal:

“Dragi Emil, zelo malo sem vedel o vas, vendar ste mi spremenili življenje. Vrnili ste mi mojo strast in to sva delila s svetom. Ostali boste v mojem srcu. Še naprej bom igral in razmišljal, kako močna je glasba. Rekli ste, da sem vaša luč, vendar ste bili tudi vi moja. Adijo, Emil.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Valerija Trček.

Tags:
koronavirusprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.