Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 7. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 napotkov francoske redovnice o tem, kako se boriti proti prezaposlenosti in stresu

shutterstock_407188513.jpg

Photographee.eu | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 09/04/21

Zelo konkretni in uporabni napotki, da nas stres ne bi preplavil

Ko me je še pred nekaj leti kdo vprašal, kako sem, sem po navadi rekla, da sem dobro, ob tem pa postregla z velikim hlinjenim nasmeškom. Pravi odgovor na vprašanje bi bil, da sem pod velikim stresom, a najpogosteje je vprašanje “Kako si?” le površinsko in niti ni pravo vprašanje.

Vljudno odgovorimo le iz navade. A če bi mi danes postavili to vprašanje, bi vam odgovorila, da sem v redu, in bi se tudi v resnici počutila v redu (ne pa pod totalnim stresom).

Občutek, da naredim premalo

Kljub temu da napredujem, se še vedno zalotim, da vsak prosti trenutek napolnim z delom. Čeprav imam v življenju manj stresnih dejavnikov, občasno še vedno čutim, da bi morala biti bolj delavna. In tako se v meni naseli nepotreben stres, ki napolni praznino.

Kako do notranjega miru?

Če se spopadate s stresom, ki ste si ga naložili sami ali pa tudi ne, vam lahko predstavim karmeličanko iz 19. stoletja, sestro Marie-Aimee Jezusovo, ki je napisala drobno knjižico Dvanajst stopenj tišine.

Redovnica je knjigo napisala, da bi pomagala ljudem doseči notranjo tišino, da bi tako lažje spoznali Boga. Ugotovila sem, da lahko danes njene korake uporabimo bolj površinsko in si tako pomagamo pri vsakodnevnem stresu in prezaposlenosti. Ko se znebimo odvečnega stresa, lahko dosežemo trajen notranji mir.

Preberite si šest točk sestre Marie-Aimee in ugotovite, ali lahko z njihovo pomočjo spremenite svojo dnevno rutino.

1tišina besed

Naš vsakdan je poln različnih vrst komunikacije, na primer kratka sporočila. Ali so vsa sporočila, ki jih pošiljamo, potrebna ali bi jih bilo lahko manj, da bi tako sprostili nekaj miselnega prostora? Bi si lahko določili nekaj trenutkov v dnevu za pošiljanje sporočil, v vmesnem času pa jih ne bi pošiljali?

2tišina gibov in dejanj

Ste kdaj pri sebi opazili kak tik zaradi živčnosti? V nekem obdobju sem migala z nogo sem ter tja, ko sem razmišljala ali se dolgočasila.

Ko me je nekdo na to opozoril, sem ugotovila, da mi stalno gibanje ne pomaga, zato sem se odločila to navado spremeniti. Poskusite najti kakšne gibe ali dejanja, ki so mašila in zaradi katerih ste bolj nemirni in zaposleni.

3tišina domišljije

Ali prek dneva preživite veliko časa v premišljevanju, kakšna bo vaša prihodnost? Lahko gre za načrte za naslednji dan, za to, kaj boste počeli, ko pridete domov, ali pa za načrte za kosilo. Ne glede na to, kako daleč v prihodnost zrete, je bolj priporočljivo, da se osredotočite na sedanji trenutek, sploh če želite negovati svoj notranji mir.

4tišina spomina

Če preveč premlevate svojo preteklost, še posebej svoje negativne spomine, je to škodljivo za notranji mir. Ne podajajte se prepogosto na pot spominov.

5tišina do ljudi in situacij

(Redovnica to točko imenuje tišina do bitij) Eden izmed načinov, kako lahko ostanemo ujeti, je, da si po nepotrebnem v glavi ves čas vrtimo določene situacije ali pogovore. Zaradi te neprestane zanke se boste spotikali in bili vedno znova oropani miru.

6tišina občutkov

Pomembno je, kako se počutite, a lahko se zgodi, da se preveč osredotočate na te občutke. Ko svojim čustvom dajete še dodatno težo, lahko ta porušijo vaš krhki mir. Ne pozabite, da navkljub vašim občutkom lahko vedno nekaj ukrenete, še posebno ko veste, kaj bi morali storiti, pa tega nočete.

In kaj lahko storite danes, da bi dosegli notranji mir? Takoj zdaj poiščite eno majhno stvar, ki jo lahko naredite, da bi se znebili malce stresa. Ugotovili boste, da če se lahko znebite enega malega drobca, potem v resnici lahko dosežete več miru.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.

Tags:
osebna raststres
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.