Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kratek video, s pomočjo katerega boste bolje razumeli osebe z avtizmom

Avtizem.png

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK

Urška Kolenc - objavljeno 02/04/21

Drugega aprila obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu

Že ob rojstvu, sploh pa pozneje, se ljudje razlikujemo med seboj. Nekatere razlike, recimo višino, pričesko, spol, barvo oči in podobno, opazimo že na prvi pogled, druge pa niso vidne takoj. Ne vemo na primer, katera je posameznikova najljubša hrana, s katerimi strahovi se sooča ali pri katerih dejavnostih še posebej blesti.

Različni, a v marsičem podobni

Razlikujemo se tudi po tem, kakšen je naš pogled na svet in kako ga dojemamo. Kar pomislite, kako lahko ob pogledu na umetniško delo dve osebi opazita čisto drugačne stvari. To pa ne pomeni, da je pogled katere od njiju napačen. Eden od razlogov se lahko skriva tudi v različnem delovanju človekovega računalnika – možganov, ki delujejo različno.

Možgani nadzorujejo, kako se učimo, razmišljamo, se sporazumevamo in kako občutimo situacije, v katerih se znajdemo. Pri vsem tem smo si ljudje različni. Včasih delovanje možganov vpliva tudi na naša čutila, to pa vpliva na naše zaznavanje, interpretiranje situacij in odnose z drugimi ljudmi. Govorimo o avtizmu, diagnozi, ki jo ima veliko posameznikov, morda tudi kdo v vaši okolici. Predstavljen je tudi v spodnjem videu.  

Znotraj kaos, navzven pa …

Zaradi drugačnih povezav v možganih lahko v veliko primerih avtistična oseba blesti na področjih, ki drugim povzročajo veliko težav, na primer pri matematiki, risanju ali glasbi, lahko pa je tudi nasprotno in se jim aktivnosti, ki so prijetne nam, zdijo izjemno težke. Na primer navezovanje stikov.  

Naša čutila v možgane nenehno pošiljajo informacije o okolici in ljudeh okoli nas. Ko pa možgani in čuti ne komunicirajo dobro, so možgani preobremenjeni in zmedeni in vplivajo na posameznikovo dojemanje sveta. Veliko avtističnih oseb ne (z)more na glas povedati, kako se počutijo. Čeprav se v njihovi glavi odvija kaos, lahko na zunaj delujejo popolnoma normalno.

Sprejemanje

Vsi razvijemo vedenja, ki nam pomagajo, da se pomirimo v napetih in neprijetnih situacijah: pogledamo stran, grizemo nohte ali ustnice, se nemirno prestopamo. Reakcije avtističnih oseb so morda malce bolj nenavadne, a to je njihov način, da se umirijo.

Prijazna stvar, ki jo lahko naredimo zanje v teh trenutkih je, da jim ne otežujemo situacije in se nad njimi ne jezimo, jih ignoriramo ali se jim posmehujemo. Osebe z avtizmom potrebujejo prijatelje, ki so si pripravljeni vzeti čas, da jih dobro spoznajo. Z dobro komunikacijo in veliko potrpežljivosti bo vsem lažje.

Avtizem ni okvarjenost ali bolezen. Avtistične osebe imajo drugačen pogled na svet. S pomočjo in spodbudo bodo zmožne deliti ta pogled tudi z nami.

Na Aleteii smo predstavili že veliko zgodb o avtističnih osebah. Preberite jih še enkrat:

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.