Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Umrl je upokojeni koprski škof Metod Pirih

web3-metod-pirih-tatjana-splichal-e1616508205587.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Aleteia Slovenija - objavljeno 23/03/21

Metod Pirih je bil rojen leta 1936, v duhovnika posvečen 1963, koprski škof je bil 25 let

Upokojeni koprski škof Metod Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu na Banjški planoti. Bil je drugi od osmih otrok. Po gimnaziji v malem semenišču v Pazinu je leta 1956 vstopil v ljubljansko bogoslovje in se vpisal na Teološko fakulteto.

V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1963. Prvo službo kaplana je opravljal v Solkanu, nato pa nadaljeval podiplomski študij duhovne teologije v Rimu, kjer je magistriral leta 1976.

V času svojega duhovništva je bil najprej spiritual v ljubljanskem bogoslovnem semenišču in tajnik škofa Janeza Jenka, nato pa leta 1984 imenovan za generalnega vikarja koprske škofije. Bil je tudi voditelj Pastoralne službe v Kopru in župnijski upravitelj župnije Podgorje.

Nekaj njegovih misli preberite v fotogaleriji.

“Vate zaupam”

Papež Janez Pavel II. ga je 25. marca 1985 imenoval za škofa pomočnika takratnemu koprskemu škofu Jenku. Škofovsko posvečenje je prejel 27. maja 1985 in dve leti pozneje, 16. aprila 1987, prevzel koprsko škofijo. Njegovo škofovsko geslo je bilo Vate zaupam. Nad koprsko škofijo je kot škof bdel 27 let, nato pa se maja 2012 odpovedal tej službi. Zlato mašo oz. 50 let duhovništva je praznoval julija 2013.

Po upokojitvi se je preselil v Vipavo, kjer je veliko pripomogel k ustanovitvi Škofijske gimnazije Vipava. Pred štirimi leti mu je občina Vipava podelila občinsko priznanje častni občan Vipave.

Msgr. Metod Pirih je bil dolga leta predsednik Slovenske karitas, deset let je bil odgovoren za Slovence po svetu, predan je bil duhovni oskrbi v bolnišnicah, domovih za ostarele, zaporih in vojašnicah.

Umrl je v 85. letu starosti, dva dni pred 36. obletnico, odkar ga je papež Janez Pavel II. imenoval za škofa pomočnika koprskemu škofu Jenku. “Če pomislim, od kod izhajam, s kom sem živel, kdo so bili moji sopotniki, se čudim Božji previdnosti. Moje korenine so mi vedno pomagale, da se nisem vzpenjal na višje stopničke. Zmeraj se zelo dobro počutim med preprostimi ljudmi,” je dejal ob imenovanju v škofa.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.