Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali ste vedeli, da je spanje naša supermoč?

sleep

Zoom Team | Shutterstock

Katarina Berden - objavljeno 09/03/21

Spanje je ključnega pomena za delovanje naših možganov in celotnega telesa

Vsi vemo, da je spanje po učenju zelo pomembno, saj si lahko le tako zapomnimo nove informacije. Angleški znanstvenik Matt Walker je v predavanju na spodnjem posnetku predstavil pomembne ugotovitve na področju spanja.

Znanstveniki so ugotovili, da je ključnega pomena tudi, da smo dovolj naspani pred učenjem, saj so spočiti možgani kot “suha goba”, ki je pripravljena, da vpije nova znanja. Težko si zapomnimo stvari, če nismo naspani.

Del možganov, imenovan hipokampus, je center, zadolžen za ohranjanje spomina in informacij. Pomanjkanje spanja otežuje delovanje hipokampusa in preprečuje nalaganje in ohranjanje novih informacij. Med najbolj globokimi deli spanja pride v možganih do valovanja, ki pretvarja nove informacije v dolgoročni spomin.

Ko se staramo, začnejo naše umske in spominske funkcije upadati, hkrati pa začenja upadati tudi kakovost spanja, znanstveniki so spoznali, da sta ta dva procesa zelo povezana. Spodbudno je dejstvo, da lahko na spanje in spalne navade v veliki meri vplivamo sami.

Spanje vpliva na imunski sistem

V telesu imamo celice, imenovane tudi ubijalke, ki uničujejo nevarne in neželene celice, ki vstopajo in nastajajo v našem telesu, na primer tumor ali rakave celice. Delovanje celic ubijalk je močno upočasnjeno, če naše telo ne dobi dovolj spanja.

Če so upočasnjene celice ubijalke, je oslabljen tudi naš imunski sistem. Če je naše telo torej prikrajšano za dovolj dolg in kakovosten spanec, je bolj izpostavljeno nevarnosti, da se v telesu razvijejo rakave celice.

Nekateri trdijo, da manj kot spimo, krajše bo naše življenje. Dejstvo je, da pomanjkanje spanja vpliva na razvoj najrazličnejših bolezni.

Kako poskrbeti za boljši spanec?

Walker je nanizal nekaj nasvetov, ki lahko pripomorejo k boljšemu spancu:

  1. Izogibajmo se alkoholu in kofeinu.
  2. Če je mogoče, se izogibajmo spanju sredi dneva.
  3. Pomembna je rutina. Najboljše je, če se vsak dan zbujamo ob istem času in da gremo ob istem času vsak večer v posteljo.
  4. V spalnici naj bo dovolj mrzlo. Optimalna temperatura v sobi za spanje je 18 stopinj Celzija.

Spanje je nujno, saj je podporni sistem za dobro življenje. Ima ključno vlogo pri zdravju, dobrem počutju, varnosti in učenju.

Tukaj si lahko ogledate celoten posnetek o tem, zakaj je spanje resnično naša supermoč:

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.