Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Kaj vse počnejo ženske v Cerkvi?

All focus

Osebni arhiv s. Andreje Godnič

Katarina Berden - objavljeno 08/03/21

Vodijo večino slovenskih katoliških kulturnih in izobraževalnih ustanov

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Ženske v Katoliški cerkvi ne morejo postati duhovnice, so pa zato v večini med redovniškimi poklici – od skupno 758 redovnških poklicev v Sloveniji je redovnic namreč 461 (podatki iz leta 2019). Ženske (tako redovnice kot laikinje) imajo v Cerkvi pomembno vlogo, saj vodijo ali so prisotne na številnih funkcijah v pastorali, katoliški vzgoji, ustanovah in dobrodelnih organizacijah.

Na strani Slovenske škofovske konference (SŠK) so zapisali, da večino slovenskih katoliških kulturnih in izobraževalnih ustanov vodijo redovnice ali laikinje kot direktorice oziroma ravnateljice, vodijo pa tudi nekatere karitativne ustanove.

Kdo so nekatere izmed teh pomembnih žensk, si lahko ogledate v fotogaleriji.

V slovenskih katoliških izobraževalnih ustanovah so zaposlene večinoma ženske. Prav tako pa delujejo tudi v katoliških domovih za ostarele ter so aktivno vključene v življenje župnij kot voditeljice župnijskih pevskih zborov in župnijskih pastoralnih svetov.

Ženske v Sloveniji vodijo več kot 400 župnijskih in dekanijskih Karitas. Velika večina od več kot 10.000 prostovoljcev Karitas je žensk.

Nekatere so zaposlene tudi kot tajnice, predsednice ali svetovalke in vodje uradov na škofijskih ordinariatih po Sloveniji.

Slovenke pa se uveljavljajo tudi izven meja naše države, saj zasedajo nekatera odgovorna mesta v Vatikanu, še navajajo pri SŠK.

Vse ženske, ki delujejo v Cerkvi, se lahko zgledujejo po številnih svetnicah, ki so skozi zgodovino vplivale na katoliško vero, teologijo, vzgojo, dobrodelnost in bile zgled krščanskega življenja.

Cerkvene učiteljice

Pomemben naziv cerkveni učitelj že nosijo tudi štiri ženske: sv. Hildegarda iz Bingna (1098–1179), sv. Katarina Sienska (1347–80), sv. Terezija Avilska (1515–82) in sv. Terezija iz Lisieuxa (1873–97). Osem sodobnejših svetnic pa je še v postopku, da jim ga Cerkev podeli, med njimi sta tudi sv. Favstina Kowalska in sv. Marjeta Marija Alacoque.

“To dokazuje, da so ženske vseskozi navzoče v pomembnih trenutkih krščanstva in so pomembno prispevale k razvoju teologije, mistike, vzgoje, izobraževanja, karitativne dejavnosti in drugih odločujočih področij v življenju Cerkve,” so zapisali pri SŠK.

Matere – duhovnice

Posebno mesto v Cerkvi imajo tudi matere. Družina je osnovna celica Cerkve in Cerkev v malem, zato vsaka mati prevzema veliko odgovornost za dobro vzgojo svojih otrok, da bodo postali trdni kamni Cerkve.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.