Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Fotografija, ki je pretresla svet: “Najprej ustrelite mene”

WEB2-MANIFESTATIONS-BIRMANIE-TWITTER.jpg

Twitter I @CardinalMaungBo

John Burger - objavljeno 03/03/21

Redovnica in menih sta se postavila med policijo in protestnike v Mjanmaru


Katoliška redovnica in budistični menih sta bila v Mjanmaru pripravljena žrtvovati svoje življenje. Želela sta obvarovati mlade protestnike, ki so v nedeljo protestirali proti vojaškemu udaru, ki se je zgodil pred enim mesecem.

Policija je zatrla upore. Smrtno ranjenih je bilo 20 protestnikov. Številni so bili ranjeni. V Myitkyini v državi Kachin je sestra Ann Nu Thawng pokleknila pred oboroženimi enotami, dvignila roke proti nebu in zavpila: “Ne streljajte, ne ubijte nedolžnih. Če želite, ustrelite mene.”

Vojaki so bili videti presenečeni nad njenim dejanjem in niso streljali. Celo prekinili so pritiske.

Zgled za vso Cerkev

Urednik prvega spletnega katoliškega časopisa v Myanmaru Joseph Kung Za Hmung, je dejal, da je sestra Ann vzor za cerkvene voditelje. Pozval je škofe in duhovnike, naj stopijo iz cone udobja in sledijo njenemu pogumu.

Več kot 100 protestnikov je našlo zavetje v samostanu, kjer deluje sestra Ann. Tako so bili obvarovani pred poškodbami in aretacijami.

Azijski katoliški medij UCANews je poročal, da se je na stotine katoličanov pridružilo duhovnikom in redovnicam na shodu v Mandalayu. Na glas so molili rožni venec in prosili za mirno razrešitev krize. K dialogu in mirni rešitvi v Mjanmaru je pozval tudi papež Frančišek.

Vojska je prevzela oblast v Mjanmaru 1. februarja in razglasila enoletno izredno stanje, potem ko je nacionalno demokratsko stranko obsodila goljufije na novembrskih volitvah.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.