Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 4. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Doživet post – le klik stran

LENTEN COMPANION

Shutterstock

Tomaž Kavčič - objavljeno 02/03/21

Pregledali smo ponudbo spletnih postnih akcij

Post je čas, ko se ustavimo in ugotavljamo, kaj v svojem življenju bi morali spremeniti. Pri tem ne sme manjkati tako telesna kot tudi netelesna odpoved.

V času, ko smo navdušeni nad korakom naprej v digitalizaciji in ko ugotavljamo, da nam je skoraj vse na voljo le klik stran, vas vabimo, da izkoristite tudi digitalni sprehod skozi postni čas.

V pomoč pri izbiri vam je lahko naš pregled spletnih postnih akcij.

Celostni post: duhovno, duševno in telesno!

Letošnja postna akcija Zavoda Iskreni nas vabi, da spoznamo, kako nas telesni post uči, kaj nas resnično hrani in po čem resnično hrepenijo naše duše. Akcija bo ves post vabila vsakega posebej v odnos – občestvenost in darovanje. “Skozi zgodbe izbranih svetopisemskih parov bomo premišljevali o tem, kako smo zaznamovani s prvim moškim in prvo žensko v svojem življenju, naj bosta to Adam in Eva ali pa oče in mati,” pravijo v Zavodu Iskreni.

Postno akcijo vodita Darja Škraba Krmelj in Janez Tomaž Krmelj, ki bosta udeležencem postne akcije predstavila pomen telesnega posta in skrbi za svoje telo. S. Marija Irena Stele in br. Miha Sekolovnik pa bosta skozi spletne nagovore pomagala graditi globlje zavedanje svetosti svojih teles, templja Svetega Duha.

Akcija je brezplačna, vendar se je treba za dostop do vsebin prijaviti. Postne vzpodbude bodo prek Zooma v živo predvajali dvakrat na teden, ob sredah in nedeljah ob 20.30, kmalu zatem pa si jih boste lahko na posnetku ogledali tudi na spletni strani www. iskreniplus.si. Po nagovoru bo možnost tudi za vprašanja, s katerimi boste slišano v pogovoru z zakoncem še poglobili in utrdili.

Lego križev pot – družinska postna akcija

“Drage družine, dragi otroci, a ste za akcijo? Zagotovo imate doma lego kocke. Kaj če bi bili v letošnjem postnem času še posebej ustvarjalni in bi začeli iz lego kock ustvarjati postaje križevega pota?” piše Iva Nežič Glavica v svoji odprti skupini na Facebooku z imenom Lego križev pot.

Družinam predlaga, da si v letošnjem postnem času zadajo nalogo, da iz lego kock sestavijo vseh 14 postaj križevega pota. V skupino so vabljene vse družine, ki imajo predvsem rade lego kocke, želijo v letošnjem postnem času ustvarjati postaje križevega pota, ob njih premišljevati in tako spremljati Jezusa na njegovi poti trpljenja. “Ob tem je pomembno le, da imate čas in ne hitite, skupaj z otroki ustvarjate, se o posameznih dogodkih križevega pota z otroki pogovarjate, jih premišljujete in na koncu zmolite,” poudarja Iva Nežič Glavica.

Vsak ponedeljek so objavljene spodbude za posamezne postaje križevega pota, ki vam bodo čez teden v pomoč za ustvarjanje in premišljevanje z lego kockami. Tako bodo mlajši udeleženci in starši počasi spremljali Jezusa na vseh postajah križevega pota do velike noči.

Postne duhovne vaje prek spleta

Tudi postne duhovne vaje bodo letos na voljo prek spleta. Že nekaj let v Ignacijevem domu duhovnosti pri jezuitih pripravljajo postne duhovne vaje. “Ne gre za to, da bi sami sebe spravili v red, pač pa, da bi gledali Kristusa, ki gre pot sestopanja v ljubezni, da nas doseže v vsem, kjer smo; vključno z našo krhkostjo, omejenostjo, ranljivostjo; vključno z zlom, ki ga delamo in nam je storjeno,” pišejo organizatorji.

Po navadi so bile omenjene duhovne vaje vsak teden v Ljubljani in po drugih krajih po Sloveniji v živo, v času epidemije pa se tedenska srečanja izvajajo prek spleta.

Možnost, da svojega duha napolnite s Kristusom, pa je tudi od 12. do 14. ter od 19. do 21. marca na kratkih duhovnih vajah prek Zooma. Namenjene so predvsem mladim od 15. do 29. leta, izvajajo pa jih salezijanci in sestre hčere Marije Pomočnice skupaj z animatorji prostovoljci.

“Na letošnjih postnih duhovnih vajah bomo govorili o upanju. Smo v časih, ko ga mladi v svojih preizkušnjah in stiskah še posebej potrebujemo. Ob letošnjem geslu SADna kUPA bomo skupaj odkrivali, kaj vse nam upanje daje v življenju, kaj nam prinese v preizkušnjah, kaj so SADovi UPAnja.”

Postni spletni misijon

Pater Vili Lovše je svoje duhovne misli, spodbude in poglede na splet umestil že pred leti, ne “šele” v koronačasu. Postnemu spletnemu misijonu pa lahko sledite tudi letos.

Reviji Magnificat in Mavrica

Na veliko noč se lahko poglobljeno pripravljate s pomočjo molitvene revije Magnificat, ki je marca prosto dostopna.

Postno akcijo za najmlajše pa najdete na sredini februarske revije Mavrica.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
post
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.