Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dva motorja, ki na dolgi rok ohranjata ljubezen med zakoncema

MAŁŻEŃSTWO

fizkes | Shutterstock

Orfa Astorga - objavljeno 25/02/21

Ljubezen se v zakonu skozi čas spreminja, zato pomaga, če zakonca to vesta in pričakujeta

Veliko zakoncev pričuje o težavah pri vzdrževanju začetne iskrice strasti. V vsakodnevnem vrvežu in razpetosti med finančno oskrbo družine, vzgojo otrok, boleznimi in ostalimi vzponi in padci življenja je težko najti čas drug za drugega.

Zaljubljenost, s katero je par začel svoje razmerje, ni zrastla v bolj zrelo ljubezen. Zmotno je prepričanje, da je čustvena strast vse, kar obstaja v zvezi z ljubeznijo. Nekateri pari trdijo, da niso več zaljubljeni oziroma se ljubijo manj, kot so se prej. Resnica je, da so se znašli na meji tega, da se začnejo učiti ljubiti bolj.

Kako se naučiti ljubiti?

Zakon lahko primerjamo z letalom, ki deluje na dva motorja. En motor je primaren, drugi sekundaren, vendar sta oba potrebna za to, da letalo vzleti in obstane v zraku, še posebej, ko pride do turbulence.

COUPLE, LOVE. SMILE

Pomožni motor: strast

Strast je romantična, fizična privlačnost, ko rečemo: “všeč si mi”, temelji na lastnostih, kot so mladost, zunanja lepota, talenti, značaj in temperament. Na to vrsto privlačnosti oziroma zaljubljenosti vplivajo različni hormoni, kot so testosteron, estrogen, serotonin in ostali.

Letalo ne more leteti samo s tem motorjem. Končalo bi se s krčenjem ljubezni na čutne in čustvene vidike, kar lahko vodi v sebičnost, ki ne zdrži turbulence.

Kljub temu je zelo nujen motor, saj je za zakon dobro, če čutimo, da smo zaželeni, opaženi. Zaradi različnih fizičnih, čustvenih ali psiholoških preizkušenj je možno, da odpove, čeprav si tega ne želimo. Zavedati pa se je treba, da ga je možno znova zagnati.

Glavni motor: volja

Ta motor ne ugasne brez naše privolitve. Samostojno lahko obdrži letalo v zraku, tudi če pomožni motor odpove. Dajanje samega sebe in želja po tem, da delamo dobro za drugega je tisto, kar ohranja zakon.

Pri tej vrsti ljubezni ne ljubimo drug drugega na podlagi privlačnosti in fizičnih lastnosti, ampak tega, kdo smo v sebi, zaradi zakonca samega, njegove neprimerljivosti in nezamenljivosti.

Zelo jasen zgled te ljubezni je, ko na primer huda nesreča enemu od zakoncev trajno zaznamuje obraz, zakonec pa ga ne obravnava nič drugače kot prej. Duhovna globina njune ljubezni je močnejša od odpora, ki bi se lahko pojavil ob pogledu na zakonca.

Polnost in povezovanje v ljubezni med zakoncema

Ko v zakonu letimo z obema motorjema, lahko rečemo, da je ljubezen polna in povezujoča. Vsa naša kemija, strast in občutki, kot tudi razumevanje in volja, delujejo skupaj za dobro naše zakonske zveze.

Če želi zakon obstajati le s pomočjo pomožnega motorja, ne moremo govoriti o popolni ljubezni, saj jo lahko postavi v nevarnost. Na drugi strani pa je možno, da je ljubezen zrela, četudi obstaja le zaradi volje.

Želja po vztrajanju pri ljubezni

Prava ljubezen se zrcali v nesebičnosti, darovanju samega sebe, spoštovanju in svobodi.

Želja po ohranjanju ljubezni je najboljša rešitev za srečo v zakonu. Ponovno lahko prižge plamen romantične ljubezni in želje po intimnosti.

Tudi če starejši zakonci končajo “skupni let svojega življenja” le s primarnim motorjem, so ljubili v polnosti.

Prava oblika zakonske ljubezni se torej odraža v vzdrževanju pozornosti in želje po ohranjanju ter dajanju samega sebe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.