Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko življenje raztrešči alkohol – dve usodi, dve bitki za novo možnost

web 3 aleksander in robi

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 21/02/21

Aleksandrova in Robijeva pot iz alkoholne omame

Alkohol je pogost krivec za razpokane odnose, razbite družine, uničene kariere in navsezadnje tudi raztreščena življenja. Svoji zgodbi, kako sta se s pomočjo terapevtskega programa Vrtnica izvijala iz krempljev alkoholne omame, sta v okviru akcije 40 dni brez alkohola delila Aleksander in Robi.

Prva življenjska zgodba: Aleksander

“Težave so se začele najprej doma, nato na cesti in v službi. Vsi drugi so opazili, da imam težave z alkoholom, samo jaz ne. Izgubil sem vozniško dovoljenje, službo, družina je šla narazen. Nekaj je bilo treba storiti. Odločil sem se za zdravljenje. Program Vrtnica mi bistveno bolj ustreza kot bolnišnično zdravljenje. Tu sem našel sprostitev, preprost pristop, pogovor z ljudmi, ki so šli skozi podobno kalvarijo,” svojo pripoved začne Aleksander, ki je zdravljenje že končal.

Našel je službo. Ponudila se mu je tudi možnost, da sodeluje v programu in svoje izkušnje in znanje prenese še na koga, ki je v podobni stiski, kot je bil on. Zaveda se, da je včasih zelo težko poiskati pomoč.

Ampak je nujno: “Vselej obstaja nekdo, ki je to že poskusil. Nihče, ki ti da možnost za izhod iz tvojega položaja, s tem ne misli nič slabega. To je treba vzeti kot ponujeno roko, možnost za pomoč. Seveda pa se je za tovrstni korak težko odločiti.”

Druga življenjska zgodba: Robi

Prihaja z Gorenjskega, je oče dveh otrok. Bil je srečno poročen, nato so se stvari pred približno desetimi leti začele zapletati. Sledila je ločitev, le nekaj mesecev zatem pa še propad družinskega podjetja, ki je uspešno delovalo dve desetletji. Njegov svet se je raztreščil: “Psihično sem bil povsem zlomljen, ugotovili so, da imam obliko depresije. Ko je to povezano z alkoholom, pa je sploh slabo.”

Tedaj je moral prvič v življenju v psihiatrično bolnišnico. “Ko sem prišel sedmič ali osmič, mi je mlada zdravnica predstavila program Vrtnica, ki ga dotlej nisem poznal. Po nekaj tednih sem spoznal gospoda Marjana Drčarja in druge ter se seznanil z bivanjem fantov v skupnosti,” pripoveduje.

ALCOHOL
Fotografija je simbolična

V skupnosti je dve leti, končuje drugo fazo, ki poteka v Bertokih. Sedem fantov oziroma moških živi v dveh gospodinjstvih. “Vsi smo trdno odločeni, da gremo nazaj na pravo pot. Vsaj zame je alkohol preteklost.” V okviru Vrtnice se odpira program Most, vzporedna veja, ki je namenjena naslednji stopnji rehabilitacije, ki bi olajšala vrnitev v družbo.

“V zadnjem času sem spoznal precej dobrih prijateljev. Slišal sem mnogo življenjskih zgodb, marsikatera je še hujša od moje,” priznava Robi, ki ob koncih tedna rad hodi domov, vseeno pa svoje življenje načrtuje zasidrati nekje na Obali.

Tags:
bolezenzasvojenost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.