Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Priljubljena pevka po dveh hudih preizkušnjah: “Ne začenjajte težkih tem, če nimate časa za pogovor”

web3-tjasa-hrovat-steklasa.jpg

ZAJEM ZASLONA | FACEBOOK | FAIR USE

Barbara Oprčkal - objavljeno 25/01/21

Za njo je težko leto, njeno sporočilo pa bo gotovo pomagalo marsikomu

“Pogovoriti se moramo.” To je stavek, s katerim je priljubljena slovenska pevka Tjaša Hrovat Steklasa začela video, v katerem se je odločila spregovoriti o preizkušnjah, ki so jo doletele v zadnjem letu.

Najprej je marca lani izgubila mamo, ki je umrla po težki bolezni. Devet mesecev pozneje je za kratek čas v njeno življenje posijal žarek upanja, saj je izvedela, da z možem Urošem pričakujeta prvega otroka, a se je po nekaj tednih nosečnost končala s spontanim splavom.


TERAPEVTA BREZNIKAR RUPARČIČ

Preberite še:
Nemoč, žalost, nerazumljenost, sram. Tabu, ki to ne bi smel biti

Glavni razlog, da je z javnostjo delila svojo izkušnjo, pa je ta, da želi s tem pomagati vsem tistim, ki so se znašli v podobni stiski kot ona in se, tako kot se je ona, soočajo z različnimi bolečimi vprašanji in komentarji, ki niso zastavljeni ob pravem času in še manj na primeren način.

Kot je dejala Tjaša, se je pogosto soočala s tem, da so jo po maminem zdravju spraševali kar tako, mimogrede. Ne da bi bili pripravljeni na dolg, resen pogovor. Prav tako je bila deležna različnih vprašanj in komentarjev glede nosečnosti.


WOMAN,GRIEF,FOREST

Preberite še:
5 stavkov, ki jih nikoli ne smete reči nekomu, ki žaluje

Vprašanja, ki jih ne zastavljajte mlademu paru

Ob tem izpostavi nekaj najbolj motečih oz. neprimernih stavkov, ki jih številni zastavijo tako mimogrede, v okviru t. i. small talka.

  • “In, kaj pa vidva čakata?”
  • “Kdaj boš pa kaj noseča?”
  • “Se ti ne zdi, da bi bilo primerno, da kariero malo umiriš in začneš načrtovati družino? Saj veš, biološka ura tiktaka.”
  • “Ali imaš tamle trebušček?”

V povezavi z nosečnostjo je Tjaša priznala, da sta z Urošem otroka načrtovala dlje časa. “Pri nama ni bilo tako, da se je Uroš samo sprehodil mimo mene in sem bila jaz kar noseča,” je dejala in dodala, da se številni za otroka trudijo še veliko dlje, zato so zaradi takšnih in podobnih vprašanj lahko v veliki stiski.


WEB 3 IDA RUS

Preberite še:
Preizkušnja vdovstva s petimi otroki: “Pomagalo je, da sem dala žalost iz sebe”

Nikoli ne vemo, kakšno življenjsko prtljago s seboj nosijo ljudje

“Nauk te zgodbe je: ne vemo kakšno prtljago imajo ljudje, tudi za svoje najbližje sorodnike včasih ne veš. O tem ni lahko govoriti, in ko se morajo ljudje zagovarjati z nekimi banalnimi izgovori, res ni prijetno.”

Ob tem je poudarila še, da to ne pomeni, da bi se morali težkim temam v pogovorih izogibati. “Zelo je dobro, če ste se sposobni s svojimi prijatelji in sorodniki pripravljeni pogovarjati o globljih in neprijetnih stvareh. Le vzemite si čas za to. Ne začenjajte težkih tem, če nimate časa oziroma niste sposobni ali pripravljeni sprejeti slabih novic.”

Vsem, ki bi se želeli pogovarjati tudi o težkih temah, pa ne vedo, kako bi pristopili, Tjaša svetuje, naj se ne ukvarjajo s tem, kako bi našli kakšen pameten nasvet ali kako bi podali kakšno pametno primerjavo. Le prisluhnejo naj in v sebi najdejo vsaj kanček empatije.


WEB 3 TJAŠA HROVAT

Preberite še:
Največja preizkušnja mlade pevke: pet tednov v popolni tišini

Pevkinemu celotnemu sporočilu pa lahko prisluhnete v spodnjem videu.




Preberite še:
“Z Ellino smrtjo je izginilo upanje, prišla je samo neverjetna bolečina”


ETAPY PRZEŻYWANIA NIEPŁODNOŚCI

Preberite še:
Paru, ki je že dlje časa brez otrok, nikar ne zastavite tega vprašanja


SAD,COUPLE

Preberite še:
7 stvari, ki vam jih želijo sporočiti pari, ki se soočajo z neplodnostjo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.