Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kdaj ste nazadnje kaj napisali z roko?

HANDWRITING

Song_about_summer | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 23/01/21

Vsako leto 23. januarja obeležujemo dan pisanja z roko

Ni treba posebej poudarjati, da je tehnologija prišla v ospredje na vseh področjih našega življenja. Prek nje dostopamo do informacij, s pomočjo različnih aplikacij si organiziramo vsakdan, misli pa prek tipkovnice prelijemo kar na zaslon. Ob vsem tem smo zanemarili številne prednosti, ki jih prinaša pisanje z roko.


WRITING

Preberite še:
Pisanje z roko je v nevarnosti, da izgine

Od izboljšanega delovanja možganov …

O blagodejnih učinkih dejavnosti, za katero potrebujemo le papir in svinčnik, priča nešteto študij, opravljenih v zadnjih letih. Ena od njih je recimo pokazala, da je pri ljudeh, ki med učenjem delajo zapiske na “stari način”, poleg motoričnih spretnosti prisotnih tudi več pomembnih možganskih centrov kot pri tipkanju. Ne le to, ročno pisanje spodbuja t. i. “globoko kodiranje” na način, ki ga tipkanje ne. Leta 2014 opravljena raziskava je pokazala, da so študentje, ki so profesorjevo razlago na predavanjih tipkali na računalnik, navadno zapisovali od besede do besede, medtem ko so tisti, ki so delali zapiske z roko, bolj selekcionirali vsebino glede na pomembno in nepomembno, informacije preoblikovali s svojimi besedami in si jih zapomnili bolje in za daljši čas.

S pravilnim položajem telesa med pisanjem navsezadnje krepimo rame in urimo komolec, zapestje in prste na roki.


GIRL LETTER

Preberite še:
Zakaj je pravilno pisanje pomembnejše kot kdajkoli prej

… do ustvarjalnosti

Če pogledamo še z ustvarjalnega vidika, s pisanjem z roko razvijamo svoj osebni slog. V času opismenjevanja učiteljice stremijo k temu, da vsi otroci črke zapisujejo na način, ki jim je predstavljen, z leti pa pisava posameznika postaja čedalje bolj unikatna. Vsaka črka ima sicer lasten zapis, a lahko pri zapisovanju kljub temu razvijemo osebni slog prek strešic, vijugic in pik na i. Ob samodejnem oblikovanju črk in zapisovanju besed se aktivira desna, “umetniška” polobla naših možganov.

Pisanje z roko je pomirjujoče in terapevtsko, navsezadnje pa tudi bolje premislimo, kaj in kako bomo napisali, saj si vendar ne želimo “vaje” ponavljati večkrat.

Čisto praktičen razlog, zakaj je bolje pisati na papir, pa je tudi, da nas tipkanje na računalnik hitro odnese v svet informacij, ki so nam dostopne le z enim klikom, s tem pa se hitro zamotimo in pozabimo na prvotno zadolžitev. Znano, kajne?
Preberite še:
Papež odpisal hudo bolni mamici in ji povrnil upanje

Bralce na našem profilu na Facebooku smo prosili, da nam pošljejo fotografijo misli, ki so jo napisali z roko. Ogledate si jih lahko v fotogaleriji.

Kako vnesti pisanje z roko v vsakdan

Seveda je nemogoče, da bi se vrnili v obdobje, ko smo porabili ure in ure za zapise na papir. Lahko pa se potrudimo, da vsaj nekaj minut na dan pišemo z roko.

Namesto seznama na telefonu si pred obiskom trgovine seznam živil napišimo na listek. Med branjem Svetega pisma izpišimo vrstico, ki nas je najbolj nagovorila. Na začetku tedna na list papirja zapišimo zadolžitve, ki nas čakajo. Vsak dan napišimo tri stvari, za katere smo hvaležni, prigode, ki so se nam zgodile … V teh časih pa nujno potrebujemo tudi seznam krajev, ki jih bomo obiskali, in prireditev, ki se jih bomo udeležili, ko bo konec epidemije. 🙂


TEACHER HOMESCHOOLING

Preberite še:
Iskrena izpoved učiteljice o šolanju na daljavo: Sem samo človek


web 3 peter cemazar

Preberite še:
“Zavedel sem se, da se mi z odločitvijo za duhovništvo življenjski načrti postavijo na glavo”


SUNSET

Preberite še:
Bi radi recept za vse bistvene stvari v življenju?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.