Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 19. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Je Marija v Betlehem res prijahala na osličku?

HOLY,FAMILY,BETHLEHEM

Shutterstock

... in prehodila 428 višinskih metrov!

Philip Kosloski - objavljeno 20/12/20

V evangelijih ni natančno zabeleženo, ali sta Marija in Jožef pešačila ali sta za pot uporabljala oslička

Najpogostejši prizor Marije in Jožefa na poti v Betlehem je podoba noseče Marije, ki sedi na osličku, Jožef pa stopa poleg nje.

Je to pristna upodobitev resničnih dogodkov? Je Marija zares jahala na osličku?

Evangelij nam takšnih podrobnosti ne razkriva, saj je bilo v tistem času vsem jasno, na kakšen način so se ljudje odpravili na pot.

In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. In rodila je sina, prvorojenca. (Lk 2,3-7)

Nikjer ni omenjen ne osel ne kamela ne kakršna koli druga oblika potovanja.


KOMUNIA ŚWIĘTA

Preberite še:
Osliček, ki si ga je Gospod izbral

Od kod izvira izročilo o osličku?

Eden od glavnih razlogov, zakaj oslička povezujemo z božično zgodbo, je zapis v Jakobovem protoevangeliju, opisu Marijine mladosti, ki je nastal v drugem stoletju.

In prišel je ukaz cesarja Avgusta, naj se popišejo tudi vsi v Betlehemu v Judeji. In Jožef je rekel: “Popisal bom svoje sinove, toda kaj naj storim z dekletom? Kako naj jo popišem? Kot svojo ženo? Tega se sramujem. Torej kot hčer? Toda vsi Izraelovi sinovi vedo, da ni moja hči.” “Gospodov dan bo minil tako, kakor hoče sam Gospod.” In osedlal je oslička in jo posadil nanjo; njegov sin ga je vodil, Jožef pa mu je sledil.

Ta zgodba o Jezusovem rojstvu sv. Jožefa prikazuje kot starčka, ki ima otroke iz prejšnjega zakona. V prizoru Marija sedi na osličku, ki ga vodi Jožefov sin.

Možno je, da je sv. Jožef Marijo dejansko vodil v Betlehem na osličku. To je bil tedaj običajen način potovanja, osli pa so bili priljubljeni pri vseh družbenih slojih.


ROSARY

Preberite še:
Pripravimo se na božič z obiljem rožnega venca

godong-ps178502b.jpg
© Philippe Lissac / Godong

Morda v karavani?

Toda večina sodobnih izvedencev za Sveto pismo meni, da je Sveta družina najverjetneje potovala v karavani.

Chris Mueller nam v prispevku za Ascension Press ponuja precej drugačno podobo.

Marija in Jožef nista bila edina, ki sta se odpravila na to potovanje. Veliko bolj verjetno je, da so bile poti med mesti polne popotnikov. Nihče se ne bi sam odpravil na takšno potovanje. Ne bi bilo varno, saj območja med mesti ni nadziral nihče in popotnikom bi razbojniki predstavljali resno grožnjo. Ljudje so najverjetneje potovali v številčnih karavanah, ker je bilo to bolj prikladno in varneje. Marija in Jožef sta bila verjetno med množico popotnikov. To je moral biti izreden prizor.

Podobno ugotavlja avtor prispevka, objavljenega v časniku Los Angeles Times.

Razbojniki, puščavski pirati in roparji so predstavljali pogosto grožnjo na glavnih trgovskih poteh, kakršna je bila tista, po kateri sta verjetno potovala Jožef in Marija, je pojasnil katoliški duhovnik Peter Vasko, direktor Sklada za Sveto deželo … Grožnja izobčencev je samotne popotnike pogosto prisilila, da so se za zaščito pridružili trgovskim karavanam.

Morda ne bomo nikoli vedeli, na kakšen način sta potovala Jožef in Marija. Ne glede na to, kakšna so zgodovinska dejstva, vemo, da je bila pot naporna, njuno potovanje pa nas spodbuja pri duhovni pripravi na obhajanje božičnih praznikov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


web 3 martin golob vlog 51

Preberite še:
Zakaj bo letošnji božič res lep? Ker ne bo “popoln”


panettone bread

Preberite še:
Priljubljena božična sladica, za katero se skriva katoliška zgodovina


SAINT ASSISI BASILICA LIGHTS

Preberite še:
Cerkve privabljajo obiskovalce s posebnimi božičnimi lučkami

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.