Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Za dobro srce potrebujemo dobro vzgojo

FATHER AND SON,

Altrendo Images | Shutterstock

Magnificat - objavljeno 29/11/20

Dobro iz vsakega srca

Starši otroke spodbujamo k dobremu in k nesebičnim ravnanjem. “Prav je, da svojo igračo tudi deliš … Ne jemlji žoge bratcu … Ne norčuj se iz njega …” To so vsakdanje besede staršev, ki jih lahko slišimo na vsakem igrišču za otroke.

Čeprav bi se komu zdelo, da se že rodimo sočutni, temu ni tako. Za dobro srce potrebujemo dobro vzgojo, še najbolje z zgledom. Včasih so to dejanja staršev, včasih babice, kateheta, župnika, učitelja in še koga, ki odseva dobroto. Zato nam Jezus govori: “Dober človek prinaša iz dobrega zaklada svojega srca dobro …” (Lk 6,45).


girl sitting and reading book

Preberite še:
Kupila je knjigo in v njej našla skrivnostno sporočilo … To je bil začetek vala dobrote!

Dobro ne pride samo od sebe

V vseh nas je nagonska sila po preživetju, odstranjevanju tekmecev s svojega ozemlja ter širjenju in izboljšanju svoje vrste. Čeprav živimo v varnem okolju in imamo zavest, razum in dušo Božjega otroka, se sebičnost mnogokrat nezavedno ali zavedno prebudi v nas. Strah pa nas dodatno pospeši pri kopičenju dobrin, ki nam dajejo navidezen in nikoli potešen občutek varnosti.

Dobro torej ne pride samo od sebe. Dobre nas dela Bog, če se mu pustimo vsakodnevno oblikovati. Jezus nas oblikuje po evangeliju, kjer pravi: “Ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe.” V blagrih, kjer ponižnost nasprotje zemeljski mogočnosti, nam pove, kaj je zaklad v nebesih.
Preberite še:
Papež čestital Slovencem in nas spodbudil k edinosti

Molitev in dobra dela

Bog nas oblikuje po molitvi, kjer nam pomaga razločevati dobro od slabega in nas spodbuja k dejanjem. Oblikuje nas po Svetem Duhu, ki v naša življenja sveti po dobrih ljudeh, po tistih, ki skrbijo za svoje ostarele starše, prizadete ali bolne otroke, po tistih, ki utegnejo poslušati, pristopiti, si umazati roke in se prepotiti za majhne, ranjene, zapuščene in nemočne. In nenazadnje po tistih, ki najdejo vsaj eno iskro dobrega v vsakem človeku in jo razpihajo v ljubezen.

Današnja nedelja Karitas je spodbuda, da oblečemo Jezusa Kristusa in ne skrbimo samo za svoje telo. Prav jaz in ti sva povabljena, da živiva vero predvsem po dobrih delih za svoje bližnje. Ljudem okrog sebe prinašajva notranje olajšanje po Božji besedi, iskreno ljubezen in sprejetost. Po tem nas bodo spoznali in v tem je naša pripravljenost na Božji prihod, saj nas bo po tem spoznal Bog ob naši zadnji uri.

Avtor prispevka je Peter Tomažič, mož in oče, poklicno odgovoren za dobrodelne akcije in medije pri Slovenski Karitas.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Magnificat, december 2019.


CHRISTMAS

Preberite še:
9 idej, kako otrokom približati advent


web 3 rok pisk

Preberite še:
“Znam poslušati ženo, ne da bi ji serviral rešitve”


OPENING GIFT

Preberite še:
Kako se lahko v prazničnih dneh spomnite na svojega župnika

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.